INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

ungár péter

lmp

hitel

kína

fudan egyetem

beruházás

diákváros

Ungár Péter LMP-s képviselő a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot tart a kezében az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2020. március 23-án.

Ungár Péter a Fudanról: két rossz eshetőség áll fenn

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Úgy döntött a kormány és a fideszes parlamenti többség a Fudan Egyetemről, hogy még nem tárgyalt Kínával a beruházás finanszírozásáról – mondta Ungár Péter az InfoRádiónak. Az LMP országgyűlési képviselője adatigényléssel fordult a kormányhoz a beruházáshoz szükséges hitel részleteivel kapcsolatban. Azt a választ kapta, hogy a finanszírozás nem volt része az eddigi egyeztetéseknek.

Ungár Péter szerint a Fudan Egyetem körüli ismert vitáknál sokkalta lényegesebb lehet az a hitelkonstrukció, illetve annak paraméterei, amely alapján fölépülhet az intézmény.

Az LMP országgyűlési képviselője úgy véli, a magyar állampolgároknak joguk van tudni mások mellett, hogy mi a kamatláb, mik a felmondási feltételek, mivel felel az ország a hitelre, milyen ütemezésben kell visszafizetni azt és általában mik a fő összegek, hiszen közpénzről van szó. Az ellenzéki politikus tehát ezzel összefüggésben élt adatigényléssel, amire azt a választ kapta, hogy

még semmilyen döntés vagy tárgyalás nem történt a finanszírozásról.

A fentiekből következően nem igazán világos, hogy akkor miért fogadott el az Országgyűlés a Fudan Egyetemmel kapcsolatos törvény – tette hozzá Ungár Péter, fölvetve azt, „honnan tudja a kormány, hogy ez egy jó projekt lesz Magyarországnak, ha nem tudjuk a finanszírozás alapszámait.” Az InfoRádió kérdésére válaszolva megismételte: a finanszírozás kapcsán semmilyen adattal vagy információval nem rendelkezik az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint két eset állhat fenn:

  • vagy nem mondanak igazat, és nem közlik a magyar állampolgárokkal, hogy mire költik a pénzüket,
  • vagy igazat mondanak, ami szerinte még nagyobb „tragédia”, mert akkor úgy kötelezi el magát az állam egy projekt mellet, hogy nem tudni, milyenek az alapszámai.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Ungár Péter a Fudanról: két rossz eshetőség állhat fenn
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018