eur:
367.98
usd:
342.39
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Meghalt Dornbach Alajos

85 éves korában elhunyt Dornbach Alajos ügyvéd, politikus, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament egykori alelnöke.

Dornbach Alajos halálhírét az egykori politikus családja megerősítette - írja a 444-re hivatkozva a Telex.

Dornbach 1956-ban a budapesti egyetemen a jogi kar forradalmi bizottságának tagja, majd nemzetőr volt, 1959-ben tartóztatták le. Később az állambiztonság megpróbálta beszervezni, sikertelenül.

1960-ban tette le ügyvédi vizsgáját, de forradalmi múltja miatt négy évvel később indíthatott saját praxist. Dornbach Alajos hamarosan az emberi és állampolgári jogok ügyvédjeként vált ismertté.

Dornbach 1988-ban a Nagy Imre-per és a Standard-per felülvizsgálatának egyik kezdeményezője volt, majd részt vett Nagy Imre és társai 1989. június 16-i gyászszertartásának szervezésében is.

1988-ban a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének alapító tagja volt, majd ugyanebben az évben csatlakozott az SZDSZ elődjéhez, a Szabad Kezdeményezések Hálózatához. Később az SZDSZ színeiben 1990-től 2002-ig országgyűlési képviselő, 1990ꟷ94 között pedig a parlament alelnöke volt.

2002-ben visszavonult a politikától és a közélettől.

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×