eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Elektromos roller a milánói Dóm téren 2019. augusztus 16-án. Az észak-olasz nagyváros vezetése korlátozza a közlekedést az elektromos rollerekkel, ameddig a használatukat átfogóan nem szabályozzák.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Heteken belül változhat a KRESZ

Már a kormány előtt van az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által alaposan átrágott javaslat, amely az új e-eszközök közlekedési sorsát is meghatározza - tudta meg az Infostart.

Noha idén aligha áll nyárra teljesen helyre a városi turizmus, a "hátizsákosok" minden valószínűség szerint amint tudnak, el fognak indulni - például Budapest felé -, a jó idő beköszöntével pedig egyre többen választanak a tömegközlekedési eszközöktől vagy az autótól eltérő eszközöket, például rollereket, elektromos rollereket vagy kerékpárt.

Ennek kapcsán az Infostart azt tudakolta a Kormányinfón, hogy mikorra készülhet el a KRESZ módosítása, amely az elektromos rollerek és kerékpárok közlekedését is szabályozná.

"Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság készít egy olyan szakmai javaslatcsomagot, amely széles körű szakmai egyeztetésen megy keresztül. Épp most fekszik az Országos Balesetmegelőzési Bizottság asztalán, ezt követően kerül a kormány elé a javaslat" - fogalmazott válaszában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A módosításra tehát még nem került sor, de

a kormány "a következő hetekben, legfeljebb hónapokban meg fogja tárgyalni és dönteni fog" róla.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos április elején az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az új KRESZ az elektromos rollerek és e-kerékpárok megjelenésére is reagál, és rávilágított arra is, hogy már három éve egyeztetnek az új KRESZ-ről az OBB-vel.

Szerinte a gyakorlati vizsga lehetőségének megteremtésén túl azt is érdemes lenne jogszabályilag rendezni, hogy negyedik-ötödikes korban kötelezően kelljen vizsgát tenni, hiszen ekkor már a gyerekek egyre többet járnak önállóan gyalogosan és kerékpárral, amit nem mindegy, hogy milyen biztonsággal tesznek. Arról nem is beszélve, hogy a KRESZ 12 éves kortól megengedi nekik a főúton biciklizést.

A teljes interjút alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×