INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

flesch tamás

magyar szállodák és éttermek szövetsége

pünkösd

védettségi igazolvány

oltási igazolás

koronavírus

Flesch Tamás: fölösleges a szállodásokra haragudni

Flesch Tamás: fölösleges a szállodásokra haragudni

A pünkösdi hétvégére a szállodai szobák jelentős része megtelhet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke. Flesch Tamás Budapest kivételével erős turisztikai szezonra számít.

„Rengetegen foglaltak pünkösdre, bár telt házról még nem beszélhetünk, ezt azonban senki nem várta el” – fogalmazott az InfoRádióban Flesch Tamás, aki szerint így remélhetően a legtöbb szállodának meglesz a 70-80 százalékos kihasználtsága, azzal együtt is, hogy csak védettségi igazolással vehető igénybe a szolgáltatás.

Az iskolai szünettel induló nyári szezont illetően úgy fogalmazott, hogy miután folyamatosak a foglalások, legalább olyan erős lehet az idei belföldi turizmus, mint a tavalyi volt. Ez alól változatlanul Budapest a kivétel, amely esetében továbbra sem tudható, hogy mikor kezdhetnek érkezni a külföldi vendégek. „Valószínűleg nem ebben az évben fog megtörténni, de talán a nyár folyamán néminemű autós turizmus a szomszédos országokból – amelyekkel már van egyezmény –, elindulhat, valamennyi foglaltságot generálva.”

„Ne haragudjanak…”

Ismeretes, a szálláshelyek kizárólag a védettségi igazolvány megléte esetén fogadhatják a vendégeket, ezt törvényi jogszabály írja elő. Ennek betartatása miatt azonban

„elég komoly harag zúdul a szállodásokra”,

fogalmazott Flesch Tamás, arra kérve mindenkit, hogy ne rájuk haragudjanak, nem tehetnek másként, hiszen a törvény mögött komoly büntetési tétel van, nemcsak pénzügyi, hanem be is zárathatják a szálláshelyet. „Ezért fölösleges a szállodásokra haragudni.”

Az MSZÉSZ elnöke hozzátette, amennyiben egy foglalás időpontjára nem érkezik meg a védettségi igazolás, akkor nem fog tudni utazni a vendég. Ilyenkor a szálloda és a vendég között megköttetett szerződés a mérvadó, ugyanakkor

nem gondolná, hogy a szálláshelyek többsége ne lenne rugalmas ebben a helyzetben,

így remélhetőleg sok helyen lehetséges lesz az átfoglalás egy későbbi időpontra – jegyezte meg, azzal együtt, hogy természetesen nem nyilatkozhat mindenki nevében.

Első tapasztalatok

Flesch Tamás emlékeztetett: ahhoz, hogy a nagyobb szállodák kinyissanak, legalább egy kéthetes előkészületre van szükség, esetükben tehát lassabb a folyamat, mint egy vendéglátóipari egységnél. Így többé-kevésbé a mostani és a következő hétvégére, pünkösdre nyithatnak meg a legtöbben. Ugyanakkor az eddigi visszajelzések alapján zökkenőmentesen megy a vendégek fogadása, becsekkolása ott, ahol már kinyitottak.

„Azt látjuk, hogy az emberek, legalábbis a nagyon nagy többségük, fegyelmezetten viselkednek, a jogszabályt ismerik és betartják.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Flesch Tamás: fölösleges a szállodásokra haragudni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018