eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Visszajár-e a szállásdíj, ha nincs védettségi igazolvány?

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és kiskorú hozzátartozóik előtt május 1-jén nyíltak meg a szálláshelyek. Javában zajlik az oltási program, az igazolásokat az első oltás vagy a gyógyulás, antitest-szám igazolása után elkészítik és postázzák. De mikortól érdemes szállást foglalni?

Rendelet írja elő a szálláshelyek számára, hogy kötelesek ellenőrizni vendégeik védettségi igazolványának meglétét. Amennyiben a vendég ezt megtagadja, a szolgáltatónak fel kell szólítania távozásra.

Mi a teendő viszont akkor, ha valakinek korábbi foglalása válna esedékessé, de nincs védettségi igazolványa? Vagy ha még nem érkezett meg a dokumentum, mire a szállást elfoglalnák?

A válasz szerepel Magyar Turisztikai Ügynökség által a turisztikai szolgáltatók számára összeállított Jogértelmezés az újranyitáshoz című kiadvány gyakran ismétel kérdései között - írta a turizmus.com. Eszerint a szolgáltatónak az alábbi lehetőségei vannak az ilyen foglalások esetében:

  • Felhívható a vendég figyelme, hogy az érkezés napján kell igazolnia a védettségi igazolvány meglétét, így az a tervezett tartózkodásig beszerezhető a vendég által.
  • Jövőbeli dátumra történő módosítás.
  • Dátum nélküli módosítás.
  • Foglalás lemondása.

A portál egy jogi szakértőt is megkeresett az ügyben, azt tudakolva: vajon visszakövetelheti-e a fogyasztó a szállásdíj teljes összegét azzal az indokkal, hogy védettségi igazolvány hiányában nem tudja igénybe venni a szálloda szolgáltatását?

A védettségi igazolvány hiánya nem minősül sem vis maiornak, sem a teljesítés ellehetetlenülésének (Ptk. 6:180. §) – szögezte le véleményként megfogalmazott válaszában Salamon András jogi szakértő (az indoklás itt olvasható), aki szerint jogilag nem megalapozott a szállásdíj visszakövetelése. Akkor sem, ha a vendéget ugyan beoltották, csak az igazolványt még nem kapta meg. Ezt ugyanis a szálloda nem tudja befolyásolni. Hozzátette:

a rendelet nem tartalmaz mentesítő körülményt vagy feltételt.

Ez arra az esetre is igaz, ha a vendég egészségügyi okból nem kaphat vakcinát, és ezért nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A szállodai ÁSZF-ben (Általános Szerződési Feltételek) nem szükséges külön rendelkezni a védettségi igazolvány hiányáról, azonban a hotel foglalási oldalán a felesleges jogviták megelőzése érdekében célszerű feltüntetni, hogy a szállodai tartózkodás feltétele a védettségi igazolvány megléte – javasolta a jogi szakértő.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×