eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szlávik János infektológus főorvos az első Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János nem kapkodna a mozik és színházak nyitásával

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint beltéren egy szuperfertőző akár száz másik embert is meg tud fertőzni, ráadásul néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az országos tisztifőorvos keddi tájékoztatójában arról beszélt, a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Müller Cecília szerint a javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik.

Szlávik János hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az ATV Start című műsorában aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik a koncentráció.

Az infektológus szerint 3-3,5 millió beoltott már befolyásolja a járvány alakulását, azonban a vírus dinamikája is mutathatja, hogy csökkennek a számok.

Néhány napos kedvező számokra azonban nem lehet alapozni

azt, hogy ennyire jól állunk a járványban, tette hozzá a műsorban.

Az óvodák, alsó tagozatok kinyitását, illetve a bölcsődék nyitva tartását jó döntésnek tartja, megjegyezve, hogy vannak olyan esetek, hogy a gyerekek a vírusfertőzés után kerülnek súlyos állapotba, de nem ők a fő veszélyeztetettek.

A szabadtéri, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja. Azonban

a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus.

Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatja azt.

Az infektológus a műsorban arra is kitért: ugyan nem javasolt, hogy keverjék az oltásokat, de nem okoz problémát, ha ez megtörténik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×