eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Budapest, 2020. március 7. A Heim Pál Gyermekkórház épülete a IX. kerület Üllői út 86-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A gyerekeknél a Covid-fertőzés után pár héttel jöhet a nagyobb baj

A gyermekkori koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban a tendenciák változtak meg a harmadik hullámra – mondta el a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató-főorvosa. Nagy Anikó hozzátette: az aktív fertőzésen átesett gyermekek 2-4 héttel később még érintettek lehetnek sokszervi gyulladásban.

Míg tavaly tavasszal, a járvány első hulláma során alig volt néhány olyan gyerek, akit Covid-19 miatt kellett volna felvenni a Heim Pál kórházba – jellemzően csak egyéb betegségek vagy balesetek miatt bekerült fiataloknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést –, addig a pandémia második hullámában, amellett, hogy nőtt az aktív fertőzötteknek a száma, sokkalta inkább már tünetekkel – magas láz, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak, ritkább esetekben tüdőgyulladás – kerültek az intézménybe a gyerekek.

Jelenleg, a harmadik hullámban viszont a helyzet tovább fokozódott: márciusban közel háromszor annyi gyermeket kezeltek a Covid-fertőzés tünetei, elsősorban tüdőgyulladás és légúti tünetek miatt, mint az első és második hullámban – fejtette ki az InfoRádióban Nagy Anikó főigazgató-főorvos. A szimptómák ráadásul a felnőttkori típusos Covid-fertőzéstünetekre hasonlítanak, és nemcsak tinédzsereket, hanem

egészen fiatal, néhány hetes-hónapos fiatalokat is érintenek.

A szakember hozzátette: szerencsére a gyulladásos elváltozások kórházi kezeléssel jól uralhatók, és „csak” egy-két olyan eset van, amely során a gyerekek – elsősorban a 14-16 éves korosztályból – intenzív kezelésre, gépi lélegeztetésre, esetleg műtüdőkezelésre szorulnak.

Nagy Anikó arra is kitért: a gyerekeknél fellépő sokszervi gyulladásos betegséget elsőként a második hullám során, tavaly ősszel tapasztalták meg. Azóta a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben csaknem 60 érintettet kezeltek. A betegség velejárója, hogy az enyhén, netán tünetmentesen lezajlott Covid-fertőzést követően a gyermekek szervezetében – 2–4 héttel később – úgynevezett citokinvihar kerekedik, aminek a kezdeti tünete a magas láz, hasi fájdalom, hasmenés, száraz kötőhártya-gyulladás, valamint bőrtünetekkel is járhat, de

számos szervet érinthet, és akár súlyos kardiális, keringési elesettséget okozhat.

Emiatt a gyerekek kisebb része ugyancsak intenzív osztályos kezelésre szorulhat. A szakember hozzátette: a sokszervi gyulladásos megbetegedések száma a második hullámhoz képest jelenleg kisebb. "Aktív koronavírus-fertőzés miatt, közvetlenül a vírusfertőzés okozta tünetek miatt gyermek még nem halt meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, de tudomásunk szerint Magyarországon sem” – mondta.

A gyermekek oltásával kapcsolatban közölte: belátható időn belül végre megkezdődhet Magyarországon is a 16-18 év közötti, krónikus betegségekben szenvedő fiatalok oltásának első üteme, illetve azoknak is, akik valamilyen okból nagyobb kockázatnak vannak kitéve a koronavírus miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×