eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, parlamenti képviselő Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke polgármester-jelöltségét bejelentő sajtótájékoztatón Győrben 2019. december 4-én. Pollreisz Balázs a szocialisták, a DK, a Momentum, az LMP, a PM és a Jobbik által alkotott győri ellenzéki összefogás jelöltje. A megyeszékhelyen január 26-án tartanak megismételt polgármester-választást, miután Borkai Zsolt polgármesteri megbízatása november 8-án lemondással megszűnt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tóth Bertalan: az MSZP türelemmel vár Karácsony Gergelyre

Az MSZP a Párbeszéddel közösen fog jelölteket állítani az ellenzéki előválasztáson a körzetek kétharmadában, és még ebben a hónapban véglegesítik a jelölti listát – mondta Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában, de beszélt arról is, hogy miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergelyt indítanák, és a főpolgármesternek júliusig kell eldöntenie, vállalja-e a megméretést.

A szocialista pártelnök az InfoRádióban beszélt arról is, hogy a választási listára nem lehet majd szavazni, az összetételéről az előválasztások eredményének ismeretében döntenek majd a pártok. Az előválasztás így csak az egyéni választókerületi és miniszterelnök-jelöltek kiválasztását szolgálja. A szavazás párhuzamosan zajlik majd szeptemberben, ha a miniszterelnök-jelölteknél senki sem szerzi meg a szavazók több mint felének a támogatását, akkor második fordulót tartana, de október 10-re a folyamat lezárul. „Tartjuk azt a vállalást, hogy október 23-án közös jelöltekkel indulunk neki a 2022-es választásnak” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Júliustól lehet majd bejelentkezni az előválasztásra, a jelölteknek el kell fogadniuk egy értéknyilatkozatot, a kormányzás alapelveit, amelyet januárban fogadtak el, valamint az előválasztás szabályrendszerét, és azt is meg kell jelölni, hogy a hat pártból melyik frakcióját választja, ha nyer a választáson.

„Az MSZP a Párbeszéddel közösen állít jelölteket.

A választókerületek kétharmadában biztosan állítunk jelöltek, de van, ahol más jelölteket támogatunk majd”

– mondta a pártelnök és példaként Hódmezővásárhelyet említette, ahol Márki-Zay Pétert fogják támogatni, de hozzátette, ez az ő javaslata, erről még nem döntött az elnökség.

„Nemcsak a pártérdekek számítanak. Szövetségben indulunk, ez előrevetíti azt, hogy olyan széleskörű együttműködést kell kialakítani, amelyben nem csak ez a hat párt szereplő. Minél szélesebb ez az együttműködés, annál nagyobb esélye van a kormányváltás sikerének” – mondta, és jelezte, a jelöltállítás kérdésében egyszerre támaszkodnak a helyi szervezeteik véleményére és a különböző kutatásokra, elemzésekre is.

„Ebben a választási rendszerben csak összefogással lehet sikert elérni, ezért fontos, hogy minden körzetben olyan jelölt legyen, aki minél szélesebb társadalmi támogatottsággal bír. A Fidesznek lejt a pálya, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy meg tudjunk szólítani minél több embert” – indokolta, hogy miért csak 60-70 választókerületben készülnek saját jelöltet állítani.

Karácsonyra várva

Eddig Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke jelezte már, hogy elindul a miniszerelnök-jelölti előválasztáson, de Tóth Bertalan kijelentette, lesz az MSZP-nek is miniszterelnök-jelöltje. „Karácsony Gergely a szavazóink körében 90 százalékos támogatottsággal bír, az elfogadottsága a többi párt szavazóinál is magas, ő a legintegratívabb szenélyiség. Ha úgy dönt, hogy elindul az előválasztáson, akkor ő lesz az MSZP jelöltje” – mondta a pártelnök, és a kérdésre, hogy a budapesti főpolgármester régóta halogatott döntésére mikor kerülhet sor, ezt felelte:

„El fog jönni az idő, amikor meghozza a döntést, mi türelmesen várunk.”

Az előválasztási menetrend szerint júliusban lehet már regisztrálni az előválasztásra, szerinte ez a legkésőbbi időpont, amíg el kell döntenie, mert augusztusban már indul az aláírásgyűjtés.

Arról még nincs döntés, hogy milyen módon lehet majd szavazni, a szociálisták támogatják a regisztráció után online és személyes szavazást is. „Meggyőződésem, hogy lesz online szavazás, de a személyes szavazás mindig megmozgatja a szavazókat, és az sokkal szorosabb kötődést tud kialakítani. Egy hónapon belül végleges megoldás születik” – mondta.

„A hat párt elfogadott egy etikai kódexet, bízom benne, hogy minden párt tartja magát hozzá” – mondta Tóth Bertalan arról, hogy Fekete-Győr András egy interjúban ismét korrupciós aggályait hangoztatta Tóth Csaba MSZP-képviselővel szemben. Mint fogalmazott, nem fog a médiában üzengetni, a hat ellenzéki párt vezetője igyekszik minden konfliktushelyzetet kezelni a nyilvánosság nélkül. „Nem lehet azt mondani, hogy nincsenek viták, de a vitanéküliség olyan rendszert szül, amelyben most élünk. Én nem szeretnék ilyen rendszerben élni. A vádaskodás a Fidesz malmára hajtja a vizet, akinek ilyen cselekmény tudomására jut, akkor tegyen feljelentést” – mondta az MSZP első embere.

Úgy látja, a járvány nagyban rányomja majd a bélyegét a választási kampányra, a pandémia egészségügyi és gazdasági kezelése miatt. Szerinte a Fideszt csak a sajátjai érdeklik, minden más csak hatalmi szempontból fontos számára, és az, hogy több mint 25 ezren haltak meg a betegségben, a kormány tízéves egészégpolitikájának a következménye.

"A kínai oltás is jobb, mint megbetegedni"

Az ellenzéki pártok keleti oltások elleni kampányáról azt mondta, amikor a kormány januárban bejelentette, hogy kínai vakcinát vásárol, nem juttatott információt sem az ellenzéki pártoknak, sem az embereknek, hogy milyen vizsgálatok alapján szerezte be a vakcinát.

„Amit a szakemberek mondanak, az az oltás a legjobb. Minden oltás jobb, mint a megbetegedés.

A kínai oltás is jobb, mint megbetegedni. Amit a szakemberek ajánlanak, el kell fogadni” – mondta most Tóth Bertalan, akit szembesítettek azzal az év eleji nyilatkozatával, amikor úgy fogalmazott, „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”.

Tóth Bertalan úgy nyilatkozott, hogy nem szokott azon gondolkozni, választási siker esetén mely tárcákra tartana igényt az MSZP, és arról beszélt, hogy olyan koalíciós kormányzásra készülnek, amelyben egyik párt sem tud hegemón szerepbe kerülni, hanem pártérdekeken túl kötnek kompromisszumokat. „Fontos szerepe lesz a miniszterelnöknek, ő adja az arcát a kormányzásnak, de ez egy koalíciós kormányzás lesz” – jelentette ki, de hozzátette, tudja, nem lesz egyszerű a frakciók támogatását fenntartani.

Május-júniusban bocsátják vitára a közös minimumprogramot, de az előválasztáson miniszterelnök-jelölti programok is fognak versenyezni, ugyanakkor a minimumprogramtól a győztes miniszterelnök-jelölt sem tud majd eltérni, az alapelveket neki is magáénak kell tudnia – magyarázta.

Az előválasztási eredményeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak, mert szerinte a főpolgármester-választás komoly bizonyíték. „Amikor a közvélemény-kutatók Tarlós István győzelmét vetítették előre, az előválasztáson 70 ezren vettek részt, megmozgatta a budapesti választópolgárokat, és meg is lett az eredménye. Meggyőződésem, hogy ez a 2022-es választásokat is így fogja befolyásolni” – mondta Tóth Bertalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×