eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Ellenzéki fordulat oltásügyben: idézetek az ellenzéki vezetőktől a kínai és orosz vakcinákról

Az ellenzéki pártok 2021. április 5-én közös videót tettek közzé, és abban az oltás felvételére buzdítottak. Csakhogy 2020 novembere óta viszont aktívan kampányoltak az orosz és a kínai vakcinák beszerzése és felvétele ellen. Idézetek, időrendben.

Az ellenzéki pártszövetség egy húsvét hétfőn, a Facebookon nyilvánosságra hozott videóban arra biztatott mindenkit, hogy éljen a védőoltás lehetőségével. Csakhogy az elmúlt hónapokban az ellenzéki pártok következetesen a keleti oltások felvétele ellen kampányoltak, nyíltan arra szólították fel az embereket, hogy ezeket a vakcinákat utasítsák vissza. Ebben az élen a felmérések szerint legnagyobb támogatottsággal bíró ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció járt az élen.

Tavaly novemberben online konzultációt indított az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-oltóanyag ellen. A baloldali párt honlapján közzétett egy kétkérdéses kérdőívet, amiben azt tudakolta az emberektől, hogy melyik vakcinát választanák, amennyiben úgy döntenek, hogy beoltatják magukat a vírus ellen. Barkóczi Balázs pártszóvivő tavaly novemberi online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "a kormány ne végezzen emberkísérleteket a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával". Azt is hozzátette, hogy "más országoknak esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni az orosz készítménnyel."

Petíció a kínai vakcina ellen

A DK január közepén indított petíciót annak érdekében, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. (Az EMA egyetlen kínai vakcináról sem adott még ki véleményt, a Magyarországon felhasznált Sinopharm vakcinájával viszont a világ 27 országában oltanak). A párt hivatalosan azóta sem állítótta le az aláírásgyűjtést, az aláírásra buzdító videó most is megtalálható a DK Facebook-oldalán, ahol Varga Zoltán, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának szóvivője beszél.

"A magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon. Ez nyilvánvalóan veszélyes és felelőtlen, ezzel a kormány nem csak emberéleteket sodorhat veszélybe, hanem még jobban alááshatja az oltásokba, vakcinákba vetett bizalmat" – olvasható a felhívásban.

Pár nappal később a DK egyenesen a Sinopharm betiltását követelte. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese januári sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy "fejezze be az oltási hajlandóságra rendkívül káros kínaivakcina-kampányt!" Később közölte, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a szabad vakcinaválasztás érdekében.

A párt kerületi polgármesterei február 14-én azért tartottak sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék, nem kérnek a keleti oltóanyagokból, és a DK-s kerületekben csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltsanak. Kérésükkel az emberi erőforrások miniszteréhez fordultak.

Gyurcsány Ferenc pártelnök még másfél hónappal ezelőtt is azon az állásponton volt, hogy az orosz és a kínai vakcina káros lehet. "Én meg nem szeretném, hogy ha a magyar emberek ebben kísérleti nyúlként ott lennének" – mondta február közepén.

"A kormány a bevizsgálatlan, innen-onnan összeszedett, talán hamisított keleti vakcinákkal próbálja a magyar lakosságot beoltani” – közölte február végén Varga Zoltán, a frakció szóvivője.

Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa az ATV-ben február 25-én vitatta, hogy bármilyen vakcina beadása is jobb annál, mintha megfertőződik az ember.

A többi ellenzéki párt is a kínai vakcina ellen

Az oltásellenes kampányhoz a Momentum is csatlakozott. „Ahogy a kínai vakcina esetében, úgy valószínűleg most is »odaszólt« azért a miniszterelnök, hogy érdemes lenne minél előbb engedélyezni a magyarországi felhasználást” – posztolta Fekete-Győr András pártelnök, aki szerint Orbán Viktor ezzel akar baráti gesztust tenni Putyinnak és ez rombolja a vakcinákba vetett bizalmat. „A kormány a Szputnyik vakcinával kezdett el kampányolni, meg a kínaival, és az emberek nem hajlandóak ezt beadni a szervezetükbe, és én megértem őket, én se tennék így” – mondta a pártelnök az ATV-ben.

"Én továbbra is úgy érzem, hogy óriási felelőtlenség volt a magyar kormánytól úgy leszerződni ezekkel a gyógyszercégekkel, hogy nem várták el azt, hogy beadják az engedélyeztetési eljárást az Európai Gyógyszerügynökségnek" – mondta Cseh Katalin, a párt EP-képvsielője az ATV műsorában, a keleti vakcinagyártókra utalva.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”. Majd februárban ezt posztolta a Facebookon: "Tehát, hogy ha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet.”

"Emberkísérletek orosz és kínai vakcinákkal. Orbán ki tudja, miféle orosz és kínai oltásokat akar látni, emberkísérletnek alávetve a magyarokat” – mondta januárban Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője.

De nekiment a keleti vakcináknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, aki az ATV-ben úgy fogalmazott: „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”.

Megszólalt az ügyben az LMP is. "Orbán ne erőltesse a kínai vakcinát!” – mondta januárban Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×