INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

koronavírus

ellenzék

oltás

oltáselleneség

sinopharm

szputnyik v

Ellenzéki fordulat oltásügyben: idézetek az ellenzéki vezetőktől a kínai és orosz vakcinákról

Ellenzéki fordulat oltásügyben: idézetek az ellenzéki vezetőktől a kínai és orosz vakcinákról

Infostart

Az ellenzéki pártok 2021. április 5-én közös videót tettek közzé, és abban az oltás felvételére buzdítottak. Csakhogy 2020 novembere óta viszont aktívan kampányoltak az orosz és a kínai vakcinák beszerzése és felvétele ellen. Idézetek, időrendben.

Az ellenzéki pártszövetség egy húsvét hétfőn, a Facebookon nyilvánosságra hozott videóban arra biztatott mindenkit, hogy éljen a védőoltás lehetőségével. Csakhogy az elmúlt hónapokban az ellenzéki pártok következetesen a keleti oltások felvétele ellen kampányoltak, nyíltan arra szólították fel az embereket, hogy ezeket a vakcinákat utasítsák vissza. Ebben az élen a felmérések szerint legnagyobb támogatottsággal bíró ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció járt az élen.

Tavaly novemberben online konzultációt indított az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-oltóanyag ellen. A baloldali párt honlapján közzétett egy kétkérdéses kérdőívet, amiben azt tudakolta az emberektől, hogy melyik vakcinát választanák, amennyiben úgy döntenek, hogy beoltatják magukat a vírus ellen. Barkóczi Balázs pártszóvivő tavaly novemberi online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "a kormány ne végezzen emberkísérleteket a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával". Azt is hozzátette, hogy "más országoknak esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni az orosz készítménnyel."

Petíció a kínai vakcina ellen

A DK január közepén indított petíciót annak érdekében, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. (Az EMA egyetlen kínai vakcináról sem adott még ki véleményt, a Magyarországon felhasznált Sinopharm vakcinájával viszont a világ 27 országában oltanak). A párt hivatalosan azóta sem állítótta le az aláírásgyűjtést, az aláírásra buzdító videó most is megtalálható a DK Facebook-oldalán, ahol Varga Zoltán, az ellenzéki párt parlamenti frakciójának szóvivője beszél.

"A magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon. Ez nyilvánvalóan veszélyes és felelőtlen, ezzel a kormány nem csak emberéleteket sodorhat veszélybe, hanem még jobban alááshatja az oltásokba, vakcinákba vetett bizalmat" – olvasható a felhívásban.

Pár nappal később a DK egyenesen a Sinopharm betiltását követelte. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese januári sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy "fejezze be az oltási hajlandóságra rendkívül káros kínaivakcina-kampányt!" Később közölte, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a szabad vakcinaválasztás érdekében.

A párt kerületi polgármesterei február 14-én azért tartottak sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék, nem kérnek a keleti oltóanyagokból, és a DK-s kerületekben csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltsanak. Kérésükkel az emberi erőforrások miniszteréhez fordultak.

Gyurcsány Ferenc pártelnök még másfél hónappal ezelőtt is azon az állásponton volt, hogy az orosz és a kínai vakcina káros lehet. "Én meg nem szeretném, hogy ha a magyar emberek ebben kísérleti nyúlként ott lennének" – mondta február közepén.

"A kormány a bevizsgálatlan, innen-onnan összeszedett, talán hamisított keleti vakcinákkal próbálja a magyar lakosságot beoltani” – közölte február végén Varga Zoltán, a frakció szóvivője.

Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa az ATV-ben február 25-én vitatta, hogy bármilyen vakcina beadása is jobb annál, mintha megfertőződik az ember.

A többi ellenzéki párt is a kínai vakcina ellen

Az oltásellenes kampányhoz a Momentum is csatlakozott. „Ahogy a kínai vakcina esetében, úgy valószínűleg most is »odaszólt« azért a miniszterelnök, hogy érdemes lenne minél előbb engedélyezni a magyarországi felhasználást” – posztolta Fekete-Győr András pártelnök, aki szerint Orbán Viktor ezzel akar baráti gesztust tenni Putyinnak és ez rombolja a vakcinákba vetett bizalmat. „A kormány a Szputnyik vakcinával kezdett el kampányolni, meg a kínaival, és az emberek nem hajlandóak ezt beadni a szervezetükbe, és én megértem őket, én se tennék így” – mondta a pártelnök az ATV-ben.

"Én továbbra is úgy érzem, hogy óriási felelőtlenség volt a magyar kormánytól úgy leszerződni ezekkel a gyógyszercégekkel, hogy nem várták el azt, hogy beadják az engedélyeztetési eljárást az Európai Gyógyszerügynökségnek" – mondta Cseh Katalin, a párt EP-képvsielője az ATV műsorában, a keleti vakcinagyártókra utalva.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”. Majd februárban ezt posztolta a Facebookon: "Tehát, hogy ha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet.”

"Emberkísérletek orosz és kínai vakcinákkal. Orbán ki tudja, miféle orosz és kínai oltásokat akar látni, emberkísérletnek alávetve a magyarokat” – mondta januárban Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője.

De nekiment a keleti vakcináknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, aki az ATV-ben úgy fogalmazott: „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”.

Megszólalt az ügyben az LMP is. "Orbán ne erőltesse a kínai vakcinát!” – mondta januárban Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.

Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Kapcsolódó hang

Oltásellenesség – ellenzék kontra kormány
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018