INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

palkovics lászló

fürjes balázs

magyar közlöny

diákváros

fudan egyetem

Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.

Palkovics László felel a Diákvárosért a Fudan Egyetem campusáért

Infostart

Ez a negyedik terület, amelyért kormánybiztosként felel a miniszter.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány megerősíti korábbi döntését, hogy a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként létrejöjjön a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ, azzal, hogy ezen programelemek előkészítését és tervezését a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, vagyis Fürjes Balázs irányítja

A kabinet fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, egyetért azzal, hogy a Budapest Diákváros mellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája, vagyis campusa is létrejöjjön. Emellett úgy dönt, hogy a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósítását Palkovics László kormánybiztosként irányítja. Ez a terület eddig szintén Fürjes Balázs portfoliójához tartozott.

A kormány felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy gondoskodjon a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területek Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról.

Egy másik határozat kifejti, hogy Palkovics László kormánybiztosként koordinálja a Budapest Diákváros és a Fudan Hungary Egyetem budapesti campusának megvalósítását, valamint a Budapest Diákváros és a Fudan Hungary Egyetemet érintő kormányzati döntések, fejlesztések előkészítését. Ezen kívül ellátja – a külpolitikáért felelős miniszterrel és az államháztartásért felelős miniszterrel együttműködésben – a Fudan Hungary Egyetem működési környezete megvalósításával összefüggő nemzetközi koordinációs feladatokat.

Az innovációs és technológiai miniszter kormánybiztosként felel a debreceni autóipari központ fejlesztéséért, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért; az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért és a Budapest–Belgrád vasútvonal építésének koordinálásáért is.

Fürjes Balázs csütörtökön jelentette be, hogy az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Diákváros. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hozzátette: üzleti típusú fejlesztéseket, irodaházakat is terveztek a Diákváros melletti részekre, ezek helyére kerül a Fudan Egyetem kampusza. A tervek szerint a soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és Soroksári út között valósul meg Budapest Diákváros, ami kollégiumi férőhelyeket és szabadidős lehetőségeket nyújtana az egyetemistáknak. Hozzátette: várhatóan két év múlva már indulhat a kivitelezés a Diákvárosban.

Karácsony Gergely főpolgármester szombaton megismételte: a Budapesti Diákváros helyére "akarják erőltetni a kínai egyetemet", sok ezer magyar diák lakhatásának kárára.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018