eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Diákváros: Karácsony Gergelynek elvi kifogásai vannak

A főpolgármester örömét fejezte ki, hogy „határozott kiállásukkal sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt a ferencvárosi Diákváros ügyében – de még nem eléggé”. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtökön közölte: az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Diákváros.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Miniszterelnökség felelős államtitkára csütörtöki online sajtótájékoztatóján jelezte: folytatják a Déli Városkapu programot, zajlik a korábban már elfogadott tervek végrehajtása és felépítik a Diákvárost. A program részeként egy teljesen új városrész jön létre, amely keretében négy nagy fejlesztés valósul meg.

Fürjes Balázs kiemelte: a Diákváros felépítéséhez megvan az egység, de ami legalább ennyire fontos, hogy elegendő fizikai tér is rendelkezésre áll hozzá. A kollégiumok építésének tekintetében 50 éves lemaradás lát, ezt a hiányosságot a Diákváros felépítésével lehet orvosolni. Két ütemben 4000-4000 kollégiumi férőhelyet építenek a magyar diákoknak – tette hozzá.

Az eseményen Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt mondta: zajlik a tervpályázat a Nagyvásártelep épületének felújítására, ennek eredményét a jövő héten ismertetik. „Nemcsak épületekről, hanem Budapest belvárosi szövetének délre való kiterjesztéséről gondolkodunk”
fogalmazott.

A főváros nem színes-szagos látványterveket, hanem a valódi kormányhatározatot szeretné látni a sanghaji Fudan Egyetem budapesti campusának építéséről – reagált aznap az InfoRádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

Elvi kifogások

Karácsony Gergely főpolgármester posztjában sérelmezi, hogy „a sebtében megrajzolt terven, ahova a kínai egyetemet berajzolták, az eredeti tervekben diákszállás és a Diákváros irodái szerepeltek (lásd alább). Vagyis a kínai egyetem, igenis, az eredetileg tervezett Diákváros területének egy részét foglalná el. Márpedig, ha csak egyetlen magyar fiatal kiszorul a Budapesti Diákvárosból a kínai egyetem miatt, a számára elfogadhatatlan – teszi hozzá Karácsony Gergely.

Mint a főpolgármester fogalmaz: igen, elvi kifogása is van. Nem szeretné, ha a gyerekeinket több mint 500 milliárd forinttal adósítanák el csak azért, mert a magyar kormány kiszolgálja a kínai befolyásszerzést Európában. Elvi kifogása van, mert szerinte ennek a pénznek a magyar felsőoktatásban jobb helye lenne, mint a kínai kommunista párt irányítása alatt álló intézménynél.

„Szóval, a BFK vezetőinek méltatlan helyzete iránti együttérzésemmel együtt is csak azt tudom mondani: minden erőnkkel kitartunk a Budapesti Diákváros ügye mellett” – zárja bejegyzését a főpolgármester.

Örülök, hogy a határozott kiállásunkkal sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt a ferencvárosi Diákváros...

Közzétette: Karácsony Gergely2021. április 15., csütörtök

A külgazdasági és külügyminiszter szerint viszont egy magasan jegyzett külföldi egyetem hazai terjeszkedése hasznos Magyarország számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×