eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Fürjes Balázs: megvalósul a Déli Városkapu és a Diákváros

A Nagyvásárcsarnok lesz a központi közösségi tere a Diákvárosnak, ennek környezetében kapnak helyet a magyar egyetemek kollégumai - mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Fürjes Balázs online sajtótájékoztatóján kiemelte: folytatják a Déli Városkapu programot, zajlik a korábban már elfogadott tervek végrehajtása és felépítik a Diákvárost.

Mint mondta, a Diákváros felépítésével a Déli Városkapu program részeként egy teljesen új városrész jön létre.

A program keretében négy nagy fejlesztés valósul meg

  • Észak-Csepelen egy új közparkot jön létre – gyalogos és kerékpárosutakkal, tanösvényekkel, tisztásokkal, sportpályákkal és játszóterekkel, továbbá a csapadékvizet környezetbarát módon hasznosító vizes (wetland) élőhellyel.
  • A ferencvárosi Duna-parton kialakítják a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportparkot, ahol az atlétikai központ mellett különféle sportpályák, játszóterek lesznek, és egy homokos plázs is helyet kap majd. A pontos részletekről megegyeztek Baranyi Krisztinával, a kerület polgármesterével, a kormány az ő tervét karolta fel és valósítja meg.
  • A Diákvárostól északra korábban ingatlanfejlesztésre alkalmas, üzleti területeket terveztek elsősorban irodák számára. Ez a több részből álló terület alkalmas lehet a Fudan Egyetem befogadására, amely így nem vesz el területeket a Diákvárostól.
  • A soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és a Soroksári út között pedig megépülhet a szóban forgó Diákváros – a Belvárostól kevesebb mint 5 kilométerre, diákszállásokkal, közösségi, valamint tanulási és kutatási terekkel.

Fürjes Balázs kiemelte: a Diákváros felépítéséhez megvan az egység, de ami legalább ennyire fontos, hogy elegendő fizikai tér is rendelkezésre áll hozzá. A kollégiumok építésének tekintetében 50 éves lemaradás lát, ezt a hiányosságot a Diákváros felépítésével lehet orvosolni. Két ütemben 4000-4000 kollégiumi férőhelyet építenek a magyar diákoknak – tette hozzá.

Az eseményen Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt mondta: zajlik a tervpályázat a Nagyvásártelep épületének felújítására, ennek eredményét a jövő héten ismertetik.

"Nemcsak épületekről, hanem Budapest belvárosi szövetének délre való kiterjesztéséről gondolkodunk"

– tette hozzá.

A főváros nem színes-szagos látványterveket, hanem a valódi kormányhatározatot szeretné látni a sanghaji Fudan Egyetem budapesti campusának építéséről - reagált az InfoRádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. Facebookon megjelent posztjában pedig arról írt, hogy a bemutatott elképzelés éppen a diákszállások nagyobb részének helyet adó területet adná oda a Fudan Egyetem campusának.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×