INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

koronavírus

heim pál gyermekkórház

orvosigazgató

A Heim Pál Gyermekkórház felújított főépülete a budapesti Üllői úton 2015. december 28-án. Mintegy 1,2 milliárd forintból újították fel a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház hat telephelyének kilenc épületét.

Már a csecsemőket is elérte a koronavírus-járvány Magyarországon

Infostart

A gyerekek között ugyan még mindig kisebb a koronavírus-fertőzöttek aránya, mint a felnőtteknél, de a tendencia gyermekkorban is kedvezőtlen, már pár hetes és hónapos babák is érintettek, és itthon vannak sokszervi gyulladással kezelt gyerekek is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a közép-magyarországi régióban az egyetlen intézet, amelyet a koronavírusos gyermekek ellátásra jelöltek ki. Az első hullámban, tavaly tavasszal alig volt néhány olyan gyerek, akit Covid-19 miatt kellett volna felvenni, és a gyerekek döntő többségénél, tünetmentes maradt vagy csak enyhe tünetekkel járt a fertőzés. A második hullámban már több olyan gyerek fordult meg a kórházban, aki a fertőzés következtében szorult kórházi ápolásra – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója.

Ekkor bukkant fel a gyerekkori sokszervi gyulladás. Erre az a jellemző, hogy enyhén vagy észrevétlenül lezajlik a gyermeknél a fertőzés, majd 2-4 hét elteltével súlyos állapotba kerül, a láthatatlanul lezajló citokinvihar miatt. Az ilyen betegeknél vannak, akiket intenzív osztályon kell kezelni, ugyanakkor, bár az állapotuk súlyos, általában gyorsan regenerálódnak, és csak kevés gyerek szorul gépi lélegeztetésre. Mintegy hatvan esetet kezeltek október óta, és a betegeknek a 60-70 százaléka szorult átmenetileg intenzív osztályos kezelésre.

"A harmadik hullámban gyökeresen megváltozott a kórokozó,

a kórházba kerültek között vannak csecsemők, kéthetes, hathetes, három hónapos korúak,

de leginkább talán kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek" – mondta az orvosigazgató.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben összesen 208 ágy van a Covid-ellátásra, ezen belül 36 intenzív kezelésre, és nem volt még nap, amikor tele lett volna betegekkel.

"Ameddig csak lehet, a gyerekeknek is az otthonukban érdemes gyógyulniuk, a karanténszabályokat betartva, tehát a szülők sem mehetnek dolgozni. Akinek a tünetei erősödnek, akár magasra szökik a láza, nem tud inni, enni, nehézlégzése, szapora szívverése van, ahhoz orvost vagy mentőt kell hívni, esetleg elvinni a közeli gyermeksürgősségi ellátóhelyre.

Újszülötteket, csecsemőket a végbélben mért 38 fokos hőmérséklettel azonnal kórházba kell vinni

és mindenképpen kivizsgáltatni, de a 3 hónap alattiakat is szerencsésebb megmutatni orvosnak, ha lázasak" – javasolta a szakember.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018