eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ezek az iskola-újranyitás és az érettségi legfrissebb szabályai

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban már bejelentett két fontos változást, az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár árulta el a többit.

Az operatív törzs hajnali ülése után Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy az írásbeli érettségik előtt már nem indul újra a jelenléti oktatás a középiskolások számára, illetve azt, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján aztán Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az oktatás újraindításának valamennyi, jelenleg ismert szabályát felsorolta.

Nyitás

Először is azt közölte, az óvodák és iskolák tervezett nyitási ideje továbbra is április 19., ám mivel az érettségi vizsgák - és szünet - csak kevéssel később lesznek, addig már nem hívják újra az iskolaépületbe a 9., 10., 11. és 12. évfolyamos tanulókat, a járvány harmadik hullámára való tekintettel.

A szakképzésben résztvevőkre is vonatkozik a

május 10-ei nyitás április 19. helyett.

"Addig is zajlik az óvodai és iskolai dolgozók oltása, 100 ezer oltás már megtörtént, további 100 ezer pedig a csütörtöki, a pénteki és a szombati napon történik" - tette hozzá, az ezzel kapcsolatos műveletekben a honvédség is segített.

Az óvodák tehát - Maruzsa Zoltán ismétlődő megfogalmazása alapján "a tervek szerint" - április 19-én kinyitnak, és elsőtől nyolcadik osztályig minden érintett tanuló újra iskolába kell, hogy menjen.

Érettségik

Főszabály szerint csak írásbeli vizsgák lesznek, gyakorlati és szóbeli vizsgák azonban jellemzően nem, az írásbeli vizsgákat pedig teljes értékű, sikeres érettségi vizsgáknak kell elfogadni.

A tavalyi hasonló helyzethez képest azonban

változás, hogy az előre hozott érettségiket megtartják

- ismert, tavaly 30 ezer ilyen vizsga elmaradt, idén viszont lehetővé válik 100 ezer.

Továbbá: "Ahogy tavaly is, úgy idén is meg kell szervezni a szóbeli vizsgákat azon tantárgyak esetén, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek" - fogalmazott Maruzsa Zoltán.

Ezután jöttek az egyes esetek:

  • nyelvi vizsgánál a szóbeli vizsgarész nélkül is teljes értékű a vizsga, ám ahol 12-25 százalék közötti az írásbeli teljesítmény, lehet szóbeli lehetőséget kérni
  • testnevelés: szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, utóbbi vizsgák között azonban nem lehet úszás és küzdősport sem
  • ha a tanuló a vizsgán nem jelenik meg, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni
  • az érettségi idén sem kötelező, a vizsgadíj szeptember 30-ig visszaigényelhető (tavaly 2 százaléknyi ilyen tanuló volt), de a kormány mindenkit vizsgázásra buzdít
  • egy helyiségben legfeljebb 10 tanuló érettségizhet
  • azok a pedagógusok, akiknek a második oltásuk az érettségi napjaira kerülnének, hétvégi oltásra számítsanak.

A november 11. óta folyamatosan szervezhető, iskolai, kiscsoportos konzultációk az érettségire való felkészülés jegyében továbbra is elérhetőek maradnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×