INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

operatív törzs

koronavírus

járvány

müller cecília

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. január 24-én.

Müller Cecília: még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon

Infostart

Vasárnap érkezik kilencezer ember beoltására elegendő Moderna-vakcina. A bentlakásos intézményekben is biztosítani fogják az oltakozás lehetőségét.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte a tájékoztatót, a tegnapi friss rendőrségi adatokkal.

  • 153-an nem vagy rosszul hordták a maszkot, és emiatt intézkedtek velük szemben
  • 127-en a tízezer lakosúnál nagyobb településeken érvényes közterületi maszkviselési szabályt nem tartották be, emiatt léptek a rendőrök
  • 7 ember a tömegközelekdésben, 19 a bevásárlóközpontokban szegett szabályt a rendőri intézkedések alapján (A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 21 521-szer intézkedtek maszkviselési szabályok megszegése miatt.)
  • 356 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom vagy a közterületi csoportosulások tilalmának megszegése miatt
  • 54 intézkedés történt a tranzitszabályok megszegése miatt
  • 8190 hatósági házi karanténos ellenőrzést folytattak le a rendőrök hétfőn, 1744-en használják az ellenőrzésre szolgáló alkalmazást

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal az adattal kezdte, amiről az Infostart is beszámolt hétfőn: elérte a százmilliós határt a koronavírussal megfertőződöttek száma a világon.

Megemlítette a keddi magyar adatokat, kiemelve: 104 083 főre csökkent az aktív betegek száma, és már 244 681-en meggyógyultak.

Megismételte: eddig 165 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kapott Magyarország 5 Pfizer és 1 Moderna-szállítmányból. Ma érkezett meg a legfrissebb Pfizer-küldemény, 25 ezer embernek elegendő, 20 oltópontra szállítottak belőle.

Legközelebb vasárnap érkezik vakcina, a Modernától, mintegy 9 ezer ember számára.

Még nem lehet enyhíteni az óvintézkedéseken,

továbbra is magas az elhunytak száma, már több mint 12 ezer halálos áldozata van itthon a járványnak – szögezte le az országos tisztifőorvos.

Az itthon elhunytak körülbelül négy százalékuknak semmilyen más alapbetegsége nem volt, súlyos tüdőgyulladást és sokszervi elégtelenséget okozott náluk a koronavírus-fertőzés, ez okozta a halálukat.

Hamarosan lezárul az oltás első szakasza az egészségügyi intézményekben.

Nemcsak az idősek otthonaiban, hanem más bentlakásos intézményekben is biztosítani fogják hamarosan az oltakozás lehetőségét, de még csak 80 intézménybe tudtak eljutni (1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon), mert kevés a vakcina. A hétvégén érkező szállítmányból a szociális ellátórendszerben élők, dolgozók kapnak.

Az oltási sorrendben utánuk majd az otthon tartózkodó, 89 éven felüliek jönnek.

A négy elsőként kiválasztott idősotthonban csütörtökön már a második oltásra fog sor kerülni.

Sok gyártó számolt be arról, hogy a brit mutációval szemben megfelelő hatékonysággal véd az oltása, ugyanakkor a dél-afrikai és a brazil variánsról még nem érkezett ilyen jelentés. Itthon is végeznek genetikai vizsgálatot a teszteltektől beérkező mintákon.

(Újságírói kérdésekre ezúttal nem válaszolt az operatív törzs.)

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018