INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

budakeszi út

vitézy dávid

közlekedés

agglomeráció

budapest fejlesztési központ

A Budakeszi út fejlesztésével felére csökkenhet a menetidő

A Budakeszi út fejlesztésével felére csökkenhet a menetidő

Budakeszi és a Zsámbéki-medence települései számára súlyos közlekedési problémákat okoz a járművek gyakori torlódása, ezért a Budakeszi út jelentős fejlesztésére van szükség – hangsúlyozta Vitézy Dávid, miután kiírták a közbeszerzési felhívást buszsáv tervezésére az útvonalon.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, a HÉV-ek és az elővárosi vasútvonalak fejlesztésének alapvető célja, hogy az agglomerációban élők minél nagyobb hányada válassza a közösségi közlekedést az autózás helyett. Ugyanis míg ma tíz fővárosi lakosból hat tömegközlekedik, addig ez az arány az ingázók esetében fordított.

Vannak azonban olyan térségek Budapest körzetében, ahol nem áll, és belátható időn belül nem is fog rendelkezésre állni kötöttpályás közlekedés. Ilyen például a Zsámbéki-medence, illetve Budakeszi, ahonnan a reggeli csúcsidőben óránként több mint 40 – részben kék, részben fehér, tehát elővárosi – busz érkezik a Széll Kálmán tér térségébe, amelyek menetideje akár 20-25 perccel is tovább tarthat a kétszer egysávos főúton kialakuló dugók miatt, mint egy hét végi napon.

A BFK tehát azt a célt tűzte ki, amihez a kormány a szükséges finanszírozást biztosítja, hogy

az említett autóbuszokat egy új buszsávrendszerrel előnyben részesítsék.

Miután két sávról van szó, nem arra kell gondolni, hogy az egyik meglévőt festenék át – jegyezte meg Vitézy Dávid –, hanem az út szélesítését, bővítését kell elérni. Mint ismert, az érintett útszakasz Budakeszi főutcáján halad keresztül, majd a Pilisi Parkerdő területén át ér be a fővárosba, tehát a munkálatok zöld és sűrűn lakott területeket egyaránt érint.

A szakaszos buszsávrendszert

úgy alakítanák ki, hogy a dugók által leginkább érintett helyeken az autóbuszok meg tudják előzni a kocsisorokat,

lecsökkentve ezáltal a mostani reggeli menetidejüket háromnegyed óráról 20 percre. A projekt részeként P+R parkolókat is terveznek Budakeszi külső részén, ahol a távolabbi településekről érkezők át tudnak majd szállni az autóbuszokra.

Vitézy Dávid azt is közölte, a beruházás során szoros együttműködésre kívánnak törekedni mind Budakeszi, mind a II. és a XII. kerület önkormányzatával, illetve a fővárossal is. A tervezési munkát a Budapest Fejlesztési Központ a Miniszterelnökség ezzel foglalkozó szakmai szervezeteként rendeli meg. A vezérigazgató, miután nem egy egyszerű útépítésről, hanem egy komplexebb, közműépítésekkel járó beruházásról van szó, a tervek ismerete nélkül a határidőkre nem kíván kitérni.

Végezetül azzal is egyetértett, hogy a projekt részét kellene képeznie a sok helyütt már kritikus állapotú útburkolat cseréjének is, beleértve a városhatáron belüli részeken, amik egyébként a főváros kezelésében állnak.

Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Kapcsolódó hang

Vitézy Dávid a Budakeszi útról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018