INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

vitézy dávid

fürjes balázs

agglomeráció

autóbusz

buszsáv

budakeszi

bfk

Dugóban araszoló busz a Budakeszi úton

Sokakat érintő nagy hírről számolt be Vitézy Dávid

Infostart

Budakeszi és a Zsámbéki-medence Budapestre tartó buszjáratai számára új buszsáv létesül.

„Ma Budakeszin Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral közösen megkötöttük a tervezési szerződést. A beruházástól azt reméljük, hogy gyorsabban haladhatnak az autóbuszok, ezáltal a jelenleginél többen választják a közösségi közlekedést Budakeszi felől” – olvasható a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának közösségi oldalán.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megbízása alapján a közbeszerzési pályázaton győztes Uvaterv Zrt. készíti el az új autóbuszsávok engedélyezési és kiviteli terveit, megszerzi a létesítéshez szükséges engedélyeket és előkészíti a kivitelezéshez szükséges tenderdokumentációt. A szerződés értéke nettó 391 millió forint. A tervezést teljes egészében a kormány finanszírozza központi költségvetési forrásokból – teszi hozzá Vitézy Dávid a bejegyzésében.

Mint írja, az új buszsávok elkészülte után a jelenlegi

ötvenről harminc percre vagy az alá csökkenhet csúcsidőben az autóbuszok menetideje

Budakeszi és Budapest között, ezáltal a mainál lényegesen vonzóbb és versenyképesebb lehet a közösségi közlekedés a Zsámbéki-medence települései és a főváros között. Az előzetes becslés szerint 10 százalékkal növekedhet a közösségi járművek utasforgalma az autóbuszsávok átadása után, a beruházás kivitelezése 2023-ban kezdődhet meg.

Vitézy Dávid megjegyzi: a Zsámbéki-medence és Budapest közötti közlekedési kapcsolatok jelenleg is kapacitásaik határán működnek, a folyamatos forgalmi torlódás szinte minden itt lakó számára problémát okoz. A BFK ezért a Budakeszi úton és a budakeszi Fő utcán építendő, szakaszos buszsáv kialakítását, valamint további forgalmi intézkedések vizsgálatát indította el. A BFK tavaly tavasszal kezdte meg a közös munkát a II., XII. kerületi és Budakeszi önkormányzatával. A tervezés során a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Volánbusz Zrt. együttműködő partner lesz.

A tervezésre a kormány összesen 586 millió forintot biztosított a központi költségvetésből.

Kérdőíves felmérés

A BFK vezetőj egyebek mellett arra is kitér, hogy a tervezők munkájának orientálása érdekében a mai napon kérdőíves felmérést is indítottak, amelyben a résztvevők a Zsámbéki-medence közlekedési viszonyairól, utazási szokásaikról alkothatnak véleményt. A közlekedési kapcsolatok javítását és az új budakeszi buszsáv tervezést elősegíti, ha a BFK megismeri a helyiek és az utazóközönség véleményét és elvárásait a közösségi közlekedésről. Ennek első lépéseként indul a kérdőíves felmérés az utazási szokásokról. A kérdőív július 5-ig tölthető ki.

Nyitókép: forrás: Facebook

Kapcsolódó hang

Győri Ottilia budakeszi polgármester
 
A címlapról ajánljuk

Lemond Völner Pál

A hivatali vesztegetéssel vádolt politikus azt közölte, hogy nem követett el bűncselekményt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018