eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Pintér Sándor belügyminiszter védőruhát mutat az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Parlament Széll Kálmán teremében 2020. február 7-én. Pintér Sándor hangoztatta, hogy Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak. Jobbról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j3), Müller Cecília országos tisztifőorvos (j2) és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója (j).
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Müller Cecília elárulta, Orbán Viktor mikor jelenti be a karácsonyi járványintézkedéseket

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból pedig sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy amennyiben lehetséges, ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék – mondta Müller Cecília, aki a bevásárlást követően azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta.

Hangsúlyozta, az elmúlt 24 órában is növekedett az igazolt fertőzöttek száma, 2967 újabb esetet azonosítottak, a kórházakban 7022 beteget ápolnak, akik közül 520-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília szerint a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány "platózik" Magyarországon,

és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma.

Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat – húzta alá, megjegyezve, ez azért is fontos, mert nem tudni, kire milyen hatással "zuhan" a fertőzés: egyesek enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen esnek át a betegségen, míg másoknál súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot.

Kiemelte, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt is, a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn.

Müller Cecília megerősítette, reményeik szerint

az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal,

amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel.

Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel.

A tisztifőorvos fontos előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×