eur:
394.06
usd:
369.21
bux:
65778.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Lenovo beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 29-én. Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet. A kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Magyarország mindenhonnan megpróbálhat oltást venni, és mi is gyártanánk az orosz szérumot

Az orosz vakcina a magyar külügyminiszter közlése szerint 92 százalékos hatékonyságú, de az izraeli, a kínai és az amerikai-német lehetőség után is érdeklődik a kormány.

Arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az RT orosz televíziócsatornának nyilatkozva.

A miniszter Facebook-oldalán elérhető videó fölött az orosz vakcináról a következő felirat szerepel: "Megjelent az orosz oltóanyag félidős jelentése, 92 százalékos a hatékonysága".

Szijjártó Péter az interjúban közölte: Magyarország kettős célt követ, az egyik az emberek életének és egészségének megvédése, a másik pedig az ország, a gazdaság működőképességének fenntartása. Fontos az egészségügyi rendszer működőképességének biztosítása, és annak érdekében, hogy ellaposítsák a járványgörbét, úgy döntöttek, új korlátozó rendelkezéseket vezetnek be - emlékeztetett.

Úgy vélte, minél lassabban terjed a járvány, annál jobban lehet biztosítani az egészségügyi rendszer működőképességét. Szeretnék elkerülni, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint tavasszal több országban, ahol nem tudták ellátni az embereket - jegyezte meg.

Szijjártó Péter a nemzetközi együttműködést illetően elmondta:

a kölcsönös tisztelet a legfontosabb most ebben a tekintetben, és ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok,

az együttműködést kellene előtérbe helyezni. A nemzetközi együttműködés lényeges a vakcina szempontjából is - tette hozzá.

Úgy látja, néha a vakcina kérdését is átpolitizálják, de ezt el kellene kerülni. Nagyon drukkolnak minden cégnek és országnak, amely a vakcina fejlesztésén dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó - fogalmazott. Hozzáfűzte: minden megoldás iránt érdeklődnek, és fontos, hogy ezek a kutatások sikeresek legyenek, hiszen minél több vakcina áll rendelkezésre, annál jobb.

A külügyminiszter hangsúlyozta: az emberek életéről van szó, ezért a politikai megfontolásokat most félre kellene tenni.

Közölte: abban állapodtak meg Oroszországgal, hogy

Magyarország szeretne orosz vakcinát venni,

és decemberben kisebb mennyiséget szállíthatnak ebből, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat is elvégezhessék. Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatnak Oroszországtól - magyarázta.

Arról is beszélt, hogy lokalizálhatják a gyártás egy részét Magyarországon,

van itt egy olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait

úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek a vakcinának az előállításából.

Kitért arra: emellett folytatják a megbeszéléseket Izraellel és Kínával is, és nagyon jó az is, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat is előrelépést ért el.

Szijjártó Péter kiemelte: a tavaszi helyzetből fontos tanulságként vonták le, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre. Amikor védőeszközöket és lélegeztetőgépeket akartak venni, csak Kínából tudták ezeket beszerezni - idézte fel.

Közölte: nem igaz, hogy az EU-tagállamok ne vásárolhatnának vakcinát az unión kívülről, a jelenlegi szabályozás alapján minden kormány maga dönt arról, hogy milyen vakcinát fogad el a saját országában. A jelenlegi helyzet egyetlen megoldása az oltóanyag, minden más csak átmeneti megoldás, amely legfeljebb lelassítja a járvány terjedését - vélekedett.

Megjegyezte:

már kilenc napja van karanténban koronavírus-fertőzés miatt, és a tüdőgyulladástól eltekintve csaknem az összes többi tünetet produkálta.

A tünetek gyorsan változnak, és nem lehet előre látni, hogyan - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×