eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

A világ országai máris a Pfizer vakcináját osztják maguk között

Százmillió jut az amerikaiaknak és a németeknek, pedig Németországban nem is élnek ennyien. Az EU-nak is van szerződése. A tárolási hőmérsékletből adódhatnak gondok.

Hétfőn az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech vállalat bejelentést tett arról, hogy 90 százalékos hatékonyságú koronavírus-védőoltásuk piacra kerülése a küszöbön áll.

A Reuters most arról ad hírt, hogy a Föld országai máris szervezik annak a logisztikáját, hogyan juthatna nekik minél hamarabb minél több az amerikai vakcinából.

A két óriásvállalat év végéig mintegy 50 millió adagot gyárthat le az oltásból, jövőre pedig 1,3 milliárddal jelentkezhet, a német egészségügyii miniszter, Jens Spahn pedig nemes egyszerűséggel úgy reagált minderre, hogy "fény az alagút végén.

Az elosztást egy EU és az Egyesült Államok közti megállapodás volna hivatott rögzíteni. A német partnercég nem ugyanannyiért adná viszont a szegényebb országoknak, mint a gazdagoknak.

A szállítást bonyolítja, hogy mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani a készletet, így pedig a tárolás sem lesz egyszerű, főleg azon országoknak, ahol nincsenek ilyen hűtők - például Afrikában.

A BioNTech ezért azon dolgozik, hogy olyan dobozokba tegyék a vakcinát, amelyek kibírják azt is, ha kint 25 fok van, vagy ha közben megbontják a csomagolást.

Közönséges hűtési hőmérsékleten 5 nap e vakcina szavatossága.

A készletekből már biztos, hogy 100 millió darab az Egyesült Államoké 2 milliárd dollárért, november végi kezdéssel, havonta 20 milliós adagban.

Az EU 300 millió adagra tarthat igényt, A németeké 100 millió lehet, több, mint ahányan az országban élnek.

A Reuters összeállítása megjegyzi, hogy az oltásszkeptikusok magas száma miatt lehetséges, hogy a Pfizer és német partnere jól ütemezetten fogja tudni kielégíteni az igényeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×