eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A gazdag országok előre felvásárolják az oltások jelentős részét

A brit Gobal Justice Now felmérése szerint a leggazdagabb országok már lekötötték a Pfizer vakcinakapacitásának 80 százalékát.

A szervezet célja, hogy az oltások fair módon elosztva ne csak a leggazdagabb országok népességét védjék meg a koronavírus kockázataitól. Jelenleg nem látják ezt biztosítottnak: számításaik szerint az ígért 1,3 milliárd adagnyi vakcinából másnak már nemigen jut a fejlett Nyugat polgárain kívül. Számításaikat a következő, bárki által elérhető adatokra alapozzák:

  • az Európai Unió 200 millió adagot vett meg
  • és további 100 millióra kötött le opciót,
  • miközben az Egyesült Királyság 40 millió adagra tart igényt.
  • Az Amerikai Egyesült Államok ugyan mindössze 100 millió adagot vett meg, de
  • további 500 millió adagra van opciója.

Ez összesen 940 millió adagot jelent,

ami a Pfizer által ígért 1,3 milliárd adag túlnyomó része,

miközben a leggazdagabb országok népessége mindössze 14 százaléka a teljes világénak.

A számításról hírt adó Anadolu Agency cikke szerint a Pfizer még ha fel is ajánl a fejlődő országoknak az oltásból, az sem lesz elégséges.

"A COVAX-kezdeményezésen keresztül valószínűsíthető, hogy a Pfizer a következő hetekben felajánlást tesz majd, de ennek mennyisége valószínűsíthetően mindössze töredéke lesz az összes legyártott oltóanyagnak" - idézik. Hozzáteszik: a nyugati kormányok a Global Justice Now szerint kétarcúan viselkednek a jelenlegi helyzetben.

"A brit kormány egyrészt globális védjegyoltalmat szorgalmaz, amely megakadályozza az egyes országokat a saját, generikus szerek gyártásában,

ugyanakkor annyi vakcinát vásárol fel, amennyit csak tud, így semmi nem marad a fejlődő országoknak"

- idézik Nick Deardent, a szervezet vezetőjét. A Global Justice Now szerint a helyzet rámutat a nagy gyógyszergyártó cégek működésének faramuci mivoltára: egyesek milliárdokra tesznek szert a vakcina gyártásából, míg mások azért halhatnak meg, mert nem tudnak hozzájutni ahhoz oltóanyag vagy pénz hiányában.

Dearden a vakcinanacionalizmus végét követeli, a jelenlegi vészhelyzetben pedig mindenki számára megfelelő mennyiségben elérhető vakcina létrehozását tartja célnak. Ehhez szerinte az olyan országokat kellene támogatni, mint India vagy Dél-Afrika, akik a szellemi tulajdonjog védelmének átmeneti felfüggesztését kérik a pandémiás helyzetben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×