eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. Az elmúlt években a Nyíregyházi Egyetemen több mint háromezer diplomát nem tudtak kiállítani nyelvvizsga hiányában. A nyelvvizsga nélküli oklevélkiadás lehetőségével élve az elmúlt hetekben 3100, az egyetemen végzett hallgató adta be elektronikusan az adategyeztető lapját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A nyelvvizsgaközpontokra ököllel sújt a koronavírus

Bezuhant a bizonyítványszerzés Magyarországon, egy év alatt felére esett vissza a vizsgázók száma.

A járványhelyzet és az azt övező intézkedések karöltve hozták nehéz helyzetbe a vizsgaközpontokat. A Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint idén jóval kevesebben tették próbára vizsgahelyzetben (is) nyelvtudásukat, mint korábban.

Antoni Györgyi, az ELTE Origó Nyelvi Centrum ügyvezető igazgatójának a beszámolója szerint szeptember végéig nagyságrendileg 30 százalékkal kevesebben vizsgáztak náluk, mint tavaly az év hasonló szakaszában, az év egészére pedig 200 millió forint körüli bevételkieséssel kell kalkulálniuk.

Online nyelvvizsgákat sem szervezhetnek már - amint lehet, megint fognak -, amelyekre annak idején egyébként is kevés idejük volt átállni, a rendszert tesztelni pedig már csak az éles vizsgákon tudták, s a fejlesztés sem volt ingyen.

Arról nem is beszélve, hogy a veszélyhelyzetben sokan visszakérték a vizsgapénzt, mert nem mertek nekiállni a vizsgának a bizonytalan körülmények miatt. A helyzetre válaszul 25 százalékos leépítésre kényszerült a nyelvvizsgaközpont.

További nehézséget okozott a nyelvvizsgáztatóknak, hogy

sok "beragadtdiplomás" egyszerűen mentesült a nyelvvizsga-kötelezettség alól,

így ezek az emberek meg sem jelennek már a vizsgákon. 115 ezer, nyelvvizsga nélküli diplomát állítottak ki már, ezek közül 102 ezer célba is jutott.

Az Oktatási Hivatal nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztály adatai szerint országos szinten is jelentős a visszaesés. 2020-ban eddig 56 428 fő nyelvvizsgázott, ami – bár még két hónap hátravan az évből – jócskán elmarad a tavalyi 124 ezres és az azt megelőző 120 ezres létszámtól.

Angolból a tavalyi 94 ezer helyett most csak 42 ezren vizsgáztak,

német nyelvből 22 ezerről tízezerre csökkent a létszám.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×