INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

jogállamiság

jelentés

bruxinfo

gyévai zoltán

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete 2019. november 26-án. Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke másnap terjeszti az Európai Parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát.

Gyévai Zoltán: több trend is megfigyelhető az uniós jogállamisági jelentésben

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán

A koronavírus-járvány miatt több uniós országban sérültek jogok - állapította meg az Európai Bizottság, amely először adott ki jogállamisági jelentéseket mind a 27 tagállamra vonatkozóan. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában ismertette és értékelte a dokumentumokat.

A szerda délben nyilvánosságra hozott és a magyar kormány által szerdán is kifogásolt brüsszeli jelentés a jogállamiság és az alapvető jogok négy területét öleli fel:

  • igazságszolgáltatás függetlensége,
  • a korrupcióellenes fellépés,
  • a média sokszínűsége,
  • a fékek és ellensúlyok rendszere.

Összeállítását az Európai Bizottság kezdeményezte és végezte el, hogy felmérje a fenti területek helyzetét összességében az EU-ban, és egyenként a tagállamokban. Az EB értékelését összeállító munka nagyjából egy éve kezdődött - emlékeztetett Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádióban.

Forrásként korábban is elérhető jelentéseket, az Európai Parlament jelentéseit, az Európai Bíróság ítéleteit, az Európa Tanács szakosított testületeinek véleményeit (például a Velencei Bizottság, vagy az Európa Tanács tagállamainak korrupucióellenes fellépését vizsgáló GRECO dokumentumait) használták - csupa nyílt forrást.

A 27 tagállamnál összesen 300 virtuális országlátogatást tettek és több mint 200 úgynevezett érintettel (szervezetekkel, ellenzéki pártokkal stb.) beszéltek, plusz valamennyi tagállam fűzhetett írásos megjegyzést a jelentés szövegéhez annak megjelenése előtt - ismertette a jelentés elkészültének módját Gyévai Zoltán. Hozzátette: a jelentésben a negatívak mellett pozitív példák is szerepelnek.

A Bruxinfo főszerkesztője a jelentés megállapításai alapján a koronavírus-járvány által előhozott vagy felerősített trendekre hívta fel a figyelmet, olyan történésekre, amelyek az EU-n belül több országban is tetten érhetők voltak. Ilyen például, hogy

  • a végrehajtó hatalmak igyekeznek nagyobb befolyást gyakorolni az igazságszolgáltatásra;
  • a média sokszínűségét veszélyeztető nyomás erősödik több országban;
  • a fékek és ellensúlyok rendszerével kapcsolatban is több országban vannak aggodalmak.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a szerda délben nyilvánosságra hozott uniós jogállamisági jelentésekről lesz szó az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában este 7 óra után.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

Jogállamisági jelentések - Gyévai Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018