eur:
392.07
usd:
366.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az Európai Bizottság brüsszeli épülete 2019. november 26-án. Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke másnap terjeszti az Európai Parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Gyévai Zoltán: több trend is megfigyelhető az uniós jogállamisági jelentésben

A koronavírus-járvány miatt több uniós országban sérültek jogok - állapította meg az Európai Bizottság, amely először adott ki jogállamisági jelentéseket mind a 27 tagállamra vonatkozóan. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában ismertette és értékelte a dokumentumokat.

A szerda délben nyilvánosságra hozott és a magyar kormány által szerdán is kifogásolt brüsszeli jelentés a jogállamiság és az alapvető jogok négy területét öleli fel:

  • igazságszolgáltatás függetlensége,
  • a korrupcióellenes fellépés,
  • a média sokszínűsége,
  • a fékek és ellensúlyok rendszere.

Összeállítását az Európai Bizottság kezdeményezte és végezte el, hogy felmérje a fenti területek helyzetét összességében az EU-ban, és egyenként a tagállamokban. Az EB értékelését összeállító munka nagyjából egy éve kezdődött - emlékeztetett Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádióban.

Forrásként korábban is elérhető jelentéseket, az Európai Parlament jelentéseit, az Európai Bíróság ítéleteit, az Európa Tanács szakosított testületeinek véleményeit (például a Velencei Bizottság, vagy az Európa Tanács tagállamainak korrupucióellenes fellépését vizsgáló GRECO dokumentumait) használták - csupa nyílt forrást.

A 27 tagállamnál összesen 300 virtuális országlátogatást tettek és több mint 200 úgynevezett érintettel (szervezetekkel, ellenzéki pártokkal stb.) beszéltek, plusz valamennyi tagállam fűzhetett írásos megjegyzést a jelentés szövegéhez annak megjelenése előtt - ismertette a jelentés elkészültének módját Gyévai Zoltán. Hozzátette: a jelentésben a negatívak mellett pozitív példák is szerepelnek.

A Bruxinfo főszerkesztője a jelentés megállapításai alapján a koronavírus-járvány által előhozott vagy felerősített trendekre hívta fel a figyelmet, olyan történésekre, amelyek az EU-n belül több országban is tetten érhetők voltak. Ilyen például, hogy

  • a végrehajtó hatalmak igyekeznek nagyobb befolyást gyakorolni az igazságszolgáltatásra;
  • a média sokszínűségét veszélyeztető nyomás erősödik több országban;
  • a fékek és ellensúlyok rendszerével kapcsolatban is több országban vannak aggodalmak.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a szerda délben nyilvánosságra hozott uniós jogállamisági jelentésekről lesz szó az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában este 7 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×