eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József

50 pontos javaslattal támogatja a kormány munkáját az MNB - a nap hírei

Újabb 13 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon, ezzel 749-re nőtt az elhunytak száma. Adócsökkentésről és adminisztráció-egyszerűsítésről döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs. Nehézfegyverek bevetésével folytatódtak a harcok az azeri és az örmény erők között Hegyi-Karabah régióban. A nap legfontosabb hírei szeptember 28-án.

Újabb 13 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon, ezzel 749-re nőtt az elhunytak száma - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: 702 új fertőzöttet azonosítottak; az aktív esetek száma 18.815. 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. A tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az új fertőzöttek napi száma stabilizálódott, egyre több beteg kerül kórházba. Müller Cecília az Infostart hírportál kérdésére elmondta: ha a csütörtökön induló iskolai testhőmérséklet mérésnél egy tanulónál 37,8 fokot észlelnek, hazaküldik.

Adócsökkentésről és adminisztráció-egyszerűsítésről döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs.Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: a javaslatok között szerepel, hogy az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes legyen, így tesztenként több mint 7 ezer forint adó spórolható meg. A főbb intézkedések közé tartozik az is, hogy jövőre még több cég választhatja a kisvállalati adót, mert a bevételi értékhatárt megdupláznák, 3 milliárd forintra. Több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.

Új, 50 pontos javaslattal támogatja a kormány munkáját a nemzeti bank. Virág Barnabás alelnök azt mondta: a dinamikus helyreállás eléréséhez a magyar gazdaságpolitikának legalább 9 területen kell a helyes egyensúlyokat megtalálnia. Hangsúlyozta, hogy egyszerre kell kezelni a járvány első hullámának késleltetve megjelenő hatásait és a második hullám következményeit. A jegybanki vezető hozzátette: olyan növekedési tervre van szüksége az országnak, amely a növekedés erősítése mellett, 2022-től képes biztosítani az automatikus konszolidációt.

Azonnali és érdemi válságkezelést követel a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy már a nemzeti bank is elismeri: még jövőre is válság lesz, amely az üzemanyag- és az élelmiszerárak további drasztikus emelkedésével jár. A DK szerint ezért magasabb összeggel vissza kellene hozni az állami bértámogatást a munkahelyek védelmében, azonnali segítséget kell adni a nyugdíjasoknak, meg kell duplázni a családi pótlékot.

Gumibitumen gyártására alkalmas üzemet épít a Mol az oroszországi Tatár Köztársaságban az ottani olajvállalattal együttműködésben. A beruházás 13 millió dollárból valósul meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt azután közölte, hogy Budapesten fogadta Albert Karimovot, a Tatár Köztársaság miniszterelnök-helyettesét. A magyar kormány jelenleg arról tárgyal a Mollal, hogy a kabinet mekkora állami támogatást tud biztosítani a beruházáshoz.

Az Egészséges Budapest Programban kaptak orvostechnológiai és informatikai eszközöket a központi régió egészségügyi ellátói - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a több mint 8 milliárd forintos fejlesztés 23 kórházat és járóbeteg-szakrendelőt érint. A kormány ezért ebben az időszakban is folytatja a 2026-ig szóló Egészséges Budapest Programot, amely összesen 700 milliárd forintot jelent a régiónak.

Újraválasztották Gémesi Györgyöt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökévé. A szervezet társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester és Eszes Béla, Jánoshida vezetője lett. A szövetség kinyilvánította, hogy továbbra is feladatának tekinti felhívni a kormány figyelmét a települések által képviselt értékekre, amelyek nélkül nem lehet hatékonyan működtetni az országot.

Romániában tíz polgármesteri tisztséget szerzett a vasárnap tartott önkormányzati választásokon az Erdélyi Magyar Szövetség. A tömörülés emellett további három független jelöltet segített hozzá a választási győzelemhez. Csomortányi István, a szövetség társelnöke fontos sikernek tartotta, hogy az EMSZ jelöltje szerezte meg a polgármesteri tisztséget több székelyföldi kistérségi központban. Megemlítette:

Nehézfegyverek bevetésével folytatódtak a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban. Ilham Alijev azeri elnök részleges mozgósítást rendelt el a helyzet súlyosbodása miatt. A bakui külügyminisztérium szerint az örmények kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadtak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot. A jereváni védelmi minisztérium már 59 katona haláláról számolt be.

A brit belső piacra vonatkozó új törvénytervezet visszavonását követeli Londontól az intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztos. Maroš Šefčovič megismételte: a jogszabály elfogadása megsértené a brit tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló egyezményt, illetve a nemzetközi jogot és veszélybe sodorná az ír sziget békéjét. Az európai politikus aggodalmát fejezte ki az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó brit rendszer miatt is.

Távoznia kell az autonóm katalán kormány éléről az elnöknek, miután a spanyol legfelsőbb bíróság másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől. Quim Torrát azért ítélték el, mert a központi választási bizottság utasítása ellenére nem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat a tavalyi parlamenti választások kampányidőszakában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×