eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Az iskolába 37,8 fokos láz felett nem engedik majd be a diákokat

Kedden kezdik meg az érintés nélküli hőmérők, illetve nagyobb oktatási intézményekbe a hőkapuk kiszállítását, és csütörtöktől ellenőrzik a diákok testhőmérsékletét – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy már nincsenek gócpontok, a közösségi terekben terjed a járvány, és bárhol felbukkanhat.

A rendőrség 142 esetben intézkedett a védelmi készültség szabályainak a megszegése miatt a hétvégén. Ezek fele a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés elmulasztása volt. Összesen 405 esetben intézkedtek a rendőrök múlt hétfő óta, 31 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 37 ember ellen feljelentést tettek.

Öt intézkedés volt a vendéglátóhelyeket érintő szabályok megszegése miatt. Eddig 15 ember ellen kellett emiatt feljelentést tenni. A házi karantén szabályainak betartását 36 ezernél több esetben ellenőrizték a hétvégén, 24 014 kötelező karantén van most érvényben. A büntetőeljárások száma eddig 469 – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a hétfői járványadatokat: 702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 815 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 54%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A laborvizsgálatok száma meghaladta a 697 ezret.

Mint mondta, miközben az új fertőzések napi száma nagyjából stabilizálódott, jelentősen nő a kórházban kezeltek és a lélegeztető gépen lévő betegek száma. A fertőzés már az egész országban terjed, ezért ismét a higiénés szabályok betartására hívta fel a figyelmet. Az emberek többsége jogszabálykövető, de vannak olyan élethelyzetek, amelyekre nincs szabály, mégis vigyázni kell egymásra, ezért Müller Cecília az egyéni felelősségere hívta fel a figyelmet.

Beszélt arról is, hogy a szolgáltatóknál – például fodrásznál, kozmetikusnál – nem írták elő a maszkhasználatot, de az NNK ajánlásában szerepel, hogy viseljen mindenki maszkot ezeken a zárt helyeken is a szolgáltatás igénybe vétele során. Lehetőleg a vendégek ne találkozzanak egymással, ne legyen várakozási idő. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is javasolják az alapos kézmosást, fertőtlenítést.

Az Operatív Törzs jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A testhőmérséklet mérésre felkészültek az intézmények, az érintésmentes hőmérők és a nagyobb intézményekbe kerülő hőkapuk már megvannak, kedden megkezdik a kiszállítást, és csütörtökön mindenhol alkalmazni tudják.

Az Infostart egyik kérdése: mekkora hőmérséklet felett küldik haza a diákokat?

A határérték 37,8 Celsius-fok lesz, mert a természetes testhőmérséklet eddig is felmehet. Ha ennél magasabbat mérnek, akkor is kell egy kis pihenés után egy ellenőrző mérés. A hazaküldés rendje ugyanaz: a szülőt értesíteni kell. Akit még elkísérnek az iskolába, ott a szülő várja meg a mérést.

Az Infostart másik kérdése: mi a teendő a gyanús eset környezetében?

Az érintett már ne menjen közösségbe, maradjon otthon, várja meg a mintavevő egységet és az eredményt. Ha pozitív lesz, akkor a környezete onnantól szoros kontakt lesz, és otthon kell maradni. Addig fokozott óvatosságra kérik a családtagokat, figyeljék, van-e tünetük.

Megjelent a fertőzés a kistelepüléseken is?

Bárhol, bárki hordozhatja a vírust. A tavasszal ellentétben nem gócokban jelenik már meg a fertőzés, hanem bárhol felbukkanhat, bárhol el lehet kapni, de nagyobb a veszély a sűrűbben lakott területeken.

Kell hordani a maszkot munkahelyen?

A foglalkozás-egészségügyi orvossal érdemes konzultálni, és kockázatbecsléssel határozzák meg a munkáltatók, hogy milyen óvintézkedések kellenek, így kell-e folyamatosan hordani maszkot. Mindent védőeszköz többletterhelést jelent a munkavállalónak, erre is érdemes figyelemmel lenni. Az egyszer használatos maszk használati ideje négy óra.

A magánrendelésekre vonatkozik-e a kötelező maszkhasználat?

Az egészségügyi intézményekben kötelező az ellátóknak és a pácienseknek is a maszkhordás.

Mikor kerülhetnek vissza egy kórházban kezelt lakó az időseket gondozó intézetbe?

Két negatív PCR-teszt után kerülhetnek vissza a szociális intézményekbe a lakók. Ambuláns ellátás esetén nem szükséges teszt.

A betegség után megmaradó tünetek, például általános gyengeség, fáradtság kezelésére mit ajánlanak?

Rehabilitációs tervvel kell visszasegíteni a betegeket a normális állapotukba. Javasolják a vitaminokat, a mozgás fokozatos bevezetését és ha szükséges, a pszichés támogatást is.

Gyerekek esetében megfelelő eszköz-e a szűrésre a lázmérés?

A szülők felelősségteljes viselkedése is fontos, tünetektől mentes gyerekkel induljanak csak el az intézménybe. A láz alapvető tünete a koronavírusnak, ha a gyerek már reggel lázas, akkor ez releváns adat. A többi tünet nehezebben szűrhető. Ha a szabályok szerint történik a mérés, akkor elkülöníthető a gyermek, ő biztos, hogy beteg, de nem biztos, hogy koronavírusos.

Az igazolt fertőzöttel egy háztartásban élők mindenképpen szoros kontaktok?

Igen.

Hol vannak most gócpontok?

Már a közösségi terjedésnek vagyunk tanúi, csak a második hullám kezdetén voltak gócpontok, jellemzően intézmények vagy családi összejövetelek. Mára a gócpontok elvesztették a jelentőségüket, nem áll meg a fertőzés egy gócpontban. A közösségi terekben terjed.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×