INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

konfliktus

azerbajdzsán

örményország

hegyi-karabah

Örmény férfi áll találatot kapott háza egyik helyiségében az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapások után Martuni faluban, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Hegyi-Karabah: nőtt az áldozatok száma

Infostart / MTI

Nehézfegyverek bevetésével folytatódnak a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban - közölték a szembenálló felek.

Ilham Alijev azeri elnök részleges mozgósítást rendelt el a helyzet súlyosbodása miatt. Az elnöki rendelet értelmében behívják katonai szolgálatra a hadköteleseket. Bakuban eddig az mondták, hogy a hadsereg "fel van töltve" katonákkal, és nincs szükség mozgósításra.

Az azeri védelmi tárca közölte, hogy az örmények a régió szomszédságában fekvő Terter települést ágyúzták. A külügyminisztérium szerint kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadtak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Azeri oldalról bejelentették, hogy elfoglaltak számos, stratégiailag fontos magaslatot Talis település környékén, Hegyi-Karabahban, ahol vasárnap óta folynak a harcok. A tájékoztatásból kiderült, az azeri hadsereg egységei az örmény erőktől elfoglalt magaslatokból és kedvező állásokból továbbra is folytatják ellentámadásukat, hogy megerősítsék az eddig elért katonai sikereiket. A védelmi minisztérium azt is állította, hogy az örmény fél komoly veszteségeket szenvedett.

Davit Tonoján örmény védelmi miniszter Hegyi-Karabahba látogatott, hogy megismerkedjen a frontvonalon kialakult helyzettel. Tonoján a térség miniszterelnökével, Araik Arutjunjánnal meglátogatta a hegyi-karabahi parancsnoki központot.

Dzsalal Arutjunján hegyi-karabahi védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a helyzetet kézben tartják.

Vardan Toganján, Örményország moszkvai nagykövete közölte, hogy Jereván humanitárius folyosók létesítésén dolgozik a hegyi-karabahi civil lakosság evakuálására abban az esetben, ha a konfliktus elfajulna. A Govorit Moszkva orosz rádiónak nyilatkozva a diplomata egyben reményét fejezte ki, hogy erre nem lesz szükség.

A jereváni védelmi minisztérium közölte, hogy hétfőn 28 hegyi-karabahi katona esett el a harcokban. Susan Sztepanján, a tárca szóvivője szerint ezzel 59-re emelkedett a halottak száma (az el nem ismert) köztársaság területén. Hozzátette, hogy a térség védelmi erői visszavertek egy azeri harckocsirohamot, amelynek során az ellenség tíz járművét megsemmisítették.

A hegyi-karabahi erők korábban legalább 15 katonájuk halálát ismerték el az azeri erők elleni harcban, az örmény védelmi minisztérium pedig 200 karabahi sebesült katonáról is hírt adott. A sebesülteket Jerevánba szállították.

A terület védelmi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy éjszaka is folytatódtak a súlyos harcok az arcvonal déli, délkeleti és északi részén, és a védelmi erők súlyos veszteségeket okoztak az azeri hadseregnek, visszafoglalva több magaslatot. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az örmény védelmi minisztérium is, amely szerint az azeri erők reggel is folytatták az előrenyomulást az enklávé irányában tüzérség, páncélozott haditechnika és nehézágyúk bevetésével.

A jereváni és a hegyi-karabahi hatóságok már vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el az országban.

A két, egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaságnak régóta területi vitája van: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, elszakadva Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett fel a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással.

Nyitókép: MTI/EPA/Vahram Bagdaszarán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018