INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

orbán viktor

reuters

koronavírus

beruházás

Orbán Viktor: beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás

Orbán Viktor: beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás

Infostart / MTI

A koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés magyarországi beindításáról, a brexitről, az uniós tagságról és az amerikai elnökválasztásról is kifejtette nézeteit a miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában pénteken.

Magyarország a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülést a beruházások növelésével és az adók csökkentésével kívánja elérni - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában pénteken.

"Beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hogyan próbálná fellendíteni a magyar gazdaságot. "A beruházásokra összpontosítunk, mert ha vannak beruházások, akkor vannak munkahelyek is" - jelentette ki.

A munkahely-támogatási programmal összefüggésben Orbán Viktor azt mondta: ha van arra indok, akkor a kormány meghosszabbítja a programot, de most mindenekelőtt a beruházásokra összpontosít.

Az amerikai elnökválasztásról

A miniszterelnök arról is beszélt, meggyőződése, hogy Donald Trump fogja megnyerni a november 3-ai amerikai elnökválasztást.

"Kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal"

- mondta Orbán Viktor, majd kérdésre válaszolva rámutatott, ha mégis a demokrata párti Joe Biden nyer végül, akkor valószínűleg "alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje".

"Trump győzni fog" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Trump győzelme esetén az Európai Uniónak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve rendeznie kell az amerikai csapatok hosszú távú európai állomásozásának kérdését.

A brexitről

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az EU csakis magát okolhatja a brexit-népszavazás eredményéért, ugyanis nem bánt megfelelően a szigetországgal. "A brexit a brit nép bátor döntése, miszerint maga akar dönteni a sorsáról (...) A britek nagyságának bizonyítékaként tekintünk erre" - fogalmazott.

"Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt az utat kövessük" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, Magyarország túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba.

Aláhúzta, hogy az Európai Unió támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.

A migrációról

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy menedékérőket fogadjon be - fejtette ki a magyar kormányfő. A javaslat szerint ugyanis az unió déli államaiba - főként az Olaszországba vagy a Görögországba - érkező, uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettségé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.

Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkező emberek befogadása - emelte ki.

"Ez nagyon problematikus pont. Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése.

És mi továbbra is elutasítjuk az áttelepítést. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára" - húzta alá a kormányfő.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az ördög a részletekben rejlik, és jó hírnek nevezte, hogy már "ledőltek bizonyos tabuk", például azzal kapcsolatosan, hogy erősebb hangsúly került az elutasított kérelmezők kitoloncolására.

Magyarország nagyon szigorú annak tekintetében, hogy nem szeretne párhuzamos társadalmat, nyitott társadalmat vagy vegyes kultúrát - szögezte le. "Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveréke békés és biztonságos lehet, hogy jó életet biztosíthat az emberek számára" - mondta.

Az orosz és a fehérorosz kérdésről

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az EU-nak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit. Mint mondta, a kormány annak sem látja értelmét, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki Alekszej Navalnij megmérgezett orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben, de ha a közösség ezt kezdeményezi, akkor kész megfontolni.

"Oroszországgal kapcsolatban nagyon, nagyon keménynek kellene lennünk katonai téren, s nagyon együttműködőnek a kereskedelemben. De ehelyett nagyon gyengék vagyunk katonailag, és nagyon kemények kereskedelmileg" - emelte ki, rámutatva, Európának komoly hadsereggel kell rendelkeznie, ha egyenrangú kapcsolatot akar Oroszországgal.

Úgy vélekedett, hogy az EU nem kényszerítheti a Fehéroroszország elleni büntetőintézkedések elfogadására az azokat egyéb okokból eddig blokkoló Ciprust, tovább kell tárgyalni az ügyben.

Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018