eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szűkíti a járvány a mozgásteret a közelgő bértágyalásokon

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint jó lenne már látni a gazdaság harmadik negyedéves számait ahhoz, hogy le tudjanak ülni.

Októberben megkezdődhetnek a jövő évre vonatkozó bértárgyalások, az egyeztetések mozgásterét azonban jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés.

Az országos érdekegyeztetés keretében a jövő évi minimálbérekről is határozniuk kell a feleknek, mivel a jelenleg érvényes kétéves megállapodás 2020 végéig tart.

Hogy milyen módon kerül sor az első egyeztetésekre, arról a Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda beszélt az InfoRádióban.

"Sajnálatosan a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet megnehezíti a 2021-es évre vonatkozó bértárgyalásokat, először is

a munkavállalói oldalnak ki kell alakítania azt az egységes álláspontot, amelyet képviselni fog.

A gyakorlatban a vállalkozásoknál megkezdődő bértárgyalásokon jellemzően alapként tekintenek a minimálbér és a garantált bérminimum emelésére, ezt követően kezdik meg a helyi, illetve ágazati szintű egyeztetéseket."

Érdemi egyeztetés csak a harmadik negyedéves mutatók ismerete alapján lehetséges.

A szakszervezeti vezető viszont a válság ellenére sem tartja lehetségesnek, hogy jövőre megtörik a bérek emelkedése.

"A miniszterelnök úr is reményét fejezte ki arra, hogy tovább emelkedhetnek a bérek, ez egyfajta sugallást is jelent,

azt gondolom, minden szereplő számára. A felzárkózási folyamatot nem lehet megszakítani, hiszen a gazdaságban és a fogyasztás területén is ez komoly visszaesést eredményezhetne" - hívta fel a figyelmet.

Az emelés lehetséges mértékéről egyelőre nem mondott számot Mészáros Melinda.

A KSH által közzétett statisztikai adatok szerint 2020 júniusában a bruttó átlagkereset 421 700 forint volt, ami 15,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kiugró növekedést jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott egyszeri, rendkívüli, 500 ezer forintos juttatás okozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×