eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szakmai érvek sora szól az iskolabejárati lázmérés ellen

Mivel a láz – főként gyermekeknél – nem kizárólagos jele a koronavírusnak, ezért ettől várni a járvány lassítását tévút - vélekedett az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Egy igazgató szerint nincsenek felkészülve az iskolák a reggeli hőmérőzésre.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

Póta György az InfoRádiónak elmondta: az intézmények előtt sorok alakulhatnak ki, ami kedvez a koronavírus terjedésének, ráadásul

az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok;

a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs.

"Orvosként két dolgot tudok mondani: egyrészt, ha valaki lázas, ne menjen közösségbe, a koronavírus-járványtól függetlenül. A másik, hogy a láz önmagában nem kizárólagos tünete a vírusnak, nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy közel 40 százalékban láztalanul zajlik le a gyerekeknél, tehát ezzel nem fogjuk kiszűrni az összes koronavírusost" - szögezte le Póta György, aki kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására.

Szerinte felesleges szülői frusztrációt okoznak azzal, hogy az iskolába érve kimelegedett vagy rosszul öltöztetett diákokat hazaküldenek 1-2 tizedes hőmérséklet-túllépés miatt, és

makkegészséges gyerekektől kényszerülnek a tanárok igazolásokat kérni olyan dologról, ami be sem következett soha.

"Negatív láncreakciót okoz a dolog, ebben biztos vagyok" - fogalmazott Póta György.

A megoldás kulcsa álláspontja szerint a szülők kezében van: ha a gyermek reggel nem érzi jól magát, köhög, lázas, akkor otthon kell maradnia, a negatív folyamatokat ezzel lehet megállítani.

A szülőknek pedig azt üzeni, ne "csaljanak" azzal, hogy látszólag tünetmentesítik a gyermeküket és így engedik közösségbe. Ezzel arra utalt, hogy sok szülő reggel "belázcsillapítózza" a gyermekét, mielőtt az útnak indulna, illetve arra is, a szülőknek őszintén kell tudniuk beszélni arról, hogy előző este volt-e láz, hasmenés vagy hasonlók.

Ezzel párhuzamosan társadalomrombolónak tartja, hogy most

"rendeletbe adták, hogy a szülő szavát nem hiheti el egy oktatási intézmény".

Figyelmeztetett arra is még, hogy októberben már azért nem ilyen szép időben fognak sorokban állni a gyerekek és szüleik az iskola előtt, jöhet eső, szél és hideg is.

Iskolaigazgató: azon agyalunk, melyik lábunkat fogjuk meglőni

Az InfoRádiónak nyilatkozó iskolaigazgatónak egyelőre fogalma sincs arról, hogy kik, mivel és hogyan fogják végrehajtani a kötelező iskolai lázmérésről szóló utasítást. Kökéndy Ákosnak és a Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak októbertől naponta 400 ember testhőjét kell megmérniük úgy, hogy emiatt ne keletkezzen tömeg, a várakozók tartsák a másfél méteres távolságot, és a tanítás időben elkezdődjön.

Csak annyit tud az igazgató, hogy lázat kell majd mérni a belépő diákoknál és pedagógusoknál, de azt nem, hogy milyen hőmérséklet lesz a határérték, és mit kell tenni, ha valakinek a láza ennél magasabb. A szervezés sem lesz egyszerű, hiszen minden iskolába érkező gyerek esetében tartani kellene a távolságot, de akkor az utcán kanyarog majd a több száz méteres sor.

Jelenleg azon gondolkoznak, hogy hány mérési pontot lehet kialakítani, és főleg azt, hogy hol. Az is kérdés, hogy kik végzik majd a mérést, ők milyen védőfelszerelésben lesznek.

"Alapvetően ennek semmi köze a pedagógiához, és mi olyan emberekkel rendelkezünk, akik döntően nagyon jó pedagógusok" – mondta az iskolaigazgató, és egyelőre nem tudja, hogy be kell majd rendelnie olyan tanárokat, akiknek akkor nincs órájuk, vagy önkénteseket alkalmazhatnak.

"Tanácstalanok vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogjuk tudni megoldani, amikor eljön az idő, de most még agyalunk azon, hogy melyik lábunkat fogjuk meglőni, mert ez mindenképpen egy olyan feladat, amelyre nincsenek felkészülve az iskolák" – mondta Kökéndy Ákos.

Az elhúzódó beléptetés nem életszerű helyzet, a sor végén álló gyerek akár egy órát is várhat, ráadásul mire kiderül róla, hogy esetleg lázas, addigra hol lesznek már a szülei – sorolt egy újabb problémát a vezető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×