INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

pdsz

koronavírus

teszt

iskola

bezárás

járvány

Tömeges iskolabezárásoktól tart a PDSZ, kevesli a tesztelést

Tömeges iskolabezárásoktól tart a PDSZ, kevesli a tesztelést

Infostart

Úgy vélik, ha marad az a gyakorlat, amiről a tanárok beszámoltak, drasztikus intézkedésekre lesz szükség.

A beérkező jelzések alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerda esti közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valamelyik iskolában fertőzött személyre bukkannak, nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az oda járó gyerekeket, tanulókat. Így az sem derülhet ki, hogy aki fertőzött, de még tünetek nélkül bejárt, továbbadhatta-e a fertőzést.

"Márpedig egy nevelési-oktatási intézményben ennek igencsak nagy a veszélye" - értékelt közleményében az érdekképviselet.

Elterjedt gyakorlat, hogy a Covid-gyanús személyeket azonnal karanténba helyezik, és ha a dolgozó vagy a diák szülője nem éri el, hogy a háziorvos megrendelje a tesztelést, az nem történik meg automatikusan. Emiatt tehát

rejtve marad, hogy karanténba kerülése előtt fertőzött-e.

Az érintett dolgozó pedig nem tud kiszabadulni a karanténból – hacsak nem fizeti ki saját pénzből a PCR-tesztet 30 ezer forintért, ráadásul ebből kettő is kell, 48 óra eltéréssel. Emiatt két hétre karanténban marad, csupán 60 százalékos táppénzzel – hacsak nem sikerül elérnie, hogy a fertőzést foglalkozási betegségnek minősítse a hatóság, ekkor ugyanis megkapja a teljes fizetését.

További problémát jelent az intézménynek, hogy a többi munkavállaló amúgy is jelentős terhelése tovább nő, hiszen a kieső kollégát helyettesíteni kell.

Ezt a gyakorlatot elfogadhatatlannak tartja a PDSZ, amely szerint a cél az lenne, hogy

gyanú esetén azonnal teszteljenek, hogy kiderüljön, van-e konkrét veszélyhelyzet.

Kifogásolja továbbá a PDSZ, hogy a tesztet az észleléshez képest későn végzik el, valamint hogy laikus tantestületeknek kellett kidolgozni járványügyi protokollt az intézményekben.

Egyebek mellett kiemelik továbbá, hogy a távolságtartás megvalósítását és a tumultus elkerülését is segítené, ha a felsőbb évfolyamos tanulók, középiskolások részére a kormány elrendelné a digitális tanrendet, és így az alsósok a félig üres intézményekben szellősebben lennének eloszthatók. Ehelyett

folytatódik a tanulócsoportok összevonása, ami járványügyi szempontból kimondottan aggályos

– mutatott rá a PDSZ.

A fenti javaslat mellett azzal is érvelnek, hogy így legalább a kisgyermekek, az alsó tagozatosok az intézményekben maradhatnának. Ha ez nem történik meg, mert bezár az óvoda, az iskola, akkor velük az egyik szülőnek otthon kell maradnia. Ez pedig most, amikor már nincs szabadsága a munkavállalóknak, hatalmas érvágás lenne, nem beszélve a járvány miatt állásukat vesztők számának további növekedéséről – hangsúlyozta a szakszervezet.

Megemlítik még, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit jelenleg nem a munkáltató tudja, tudná megteremteni. A munkáltató nem tud tömeges tesztelést elrendelni, de szünetet és digitális tanrendet se – ezt csak a kormányzat teheti.

A hagyományos tanévkezdésről, a folyamatos készenlétről és az oktatási intézményekben a koronavírus-fertőzés felbukkanása esetén alkalmazott lépésekről részletesen beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. Az interjút elolvashatja itt, vagy akár alább meg is hallgathatja teljes egészében.

Maruzsa Zoltán az Arénában
 
Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018