eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomáson Bátaszéken 2020. május 7-én. A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Koronavírus-bajok: újabb magyar egyetem jelentett be szigorú korlátozásokat

Vegyes oktatási renddel indul a tanév a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és a hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett, vegyes oktatási renddel kezdődik a tanév hétfőn a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg.

Az intézmény a határon túli hallgatók esetében rugalmasan kezeli a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumát. Amennyiben a hallgató szeptember 7-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie, és részt vennie a képzésben legfeljebb október 25-ig.

Az elsőévesek beiratkozása során, valamint a kollégiumi és könyvtári látogatások alkalmával kötelező a pre-triázs kérdőív kitöltése és a testhőmérséklet ellenőrzése. Az SZTE épületeibe belépő hallgatóknak - többek között - kötelező az intézmény területén a védőtávolság megtartása. A kollégiumokban szünetel a vendégfogadás, tilos az alkoholfogyasztás és rendezvények tartása, a közös helyiségekben és a közlekedőkben pedig a távolságtartás szabályai érvényesek.

Több mint 8 ezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az SZTE-n, közülük mintegy 6300-at az általános és pótfelvételi eljárás során vett fel az intézmény. Az ERASMUS+ és a CEEPUS programmal 101 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben. A fizetős egészségügyi képzéseire összesen 1226 hallgató nyert felvételt, a legtöbben az angol és a német nyelvű orvosképzésre jelentkeztek, főként Németországból, Iránból, Dél-Koreából, Izraelből és Japánból. A nem egészségügyi képzésekre 36 országból összesen 134 külföldi hallgatót vettek fel, többségük Kínából, Pakisztánból, Nigériából, Kamerunból és Azerbajdzsánból érkezik. Hozzájuk 260 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató is csatlakozik.

A felsőoktatási intézmény 24 órában hívható call-centerben, valamint e-mailen nemcsak a koronavírus-teszteléssel kapcsolatban lehet információkat kapni, hanem az évkezdéssel, kollégiumi elhelyezéssel és az országba történő beutazással kapcsolatban is, sőt igény esetén telefonos életvezetési és háziorvosi segítség is kérhető. Emellett

az intézmény egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR-teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében

azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg. Akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, karantén-kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az SZTE.

A külföldi hallgatók a Magyarországra történő beutazáshoz szükséges tanulmányi igazolást is online igényelhetik, ebből már több mint 1500-at állított ki a szegedi intézmény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×