eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Fővárosi Idősügyi Tanácsot állítanak fel

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezető a közgyűlés előtt arról beszélt, hogy a mai nap Budapest fekete napja lesz.

Az idősek - nyugdíjasok és közvetlenül a nyugdíj előtt állók - életkorukból adódó problémáik kezelésére, életminőségük javítása érdekében Fővárosi Idősügyi Tanács (FIT) létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

A Gy. Németh Erzsébet és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

Az október 1-jén hatályba lépő rendelet szerint a FIT "a fővárosi önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma".

A testület feladata az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, intézkedések megvalósítása, az önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint javaslatok és döntési alternatívák vizsgálata.

A FIT véleményezi a munka világának időseket érintő szegmenseit, a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét, nyomon követi és elemzi Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait. A testület továbbá megvitatja a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.

A kétoldalú egyeztető fórum civil oldalának tagja lehet olyan szervezet, amely az idősek önszerveződéseit képviseli, legalább a kerületi önkormányzatok ötödében működik, igazolt tagsággal rendelkezik, és a tagsága legalább negyedévente találkozik a szervezet vezetőivel. A testület munkájában tanácskozási joggal részt vesznek a tárgyalásra kerülő napirendek elismert szakértői.

A FIT ülését a főpolgármester vagy az általa megbízott főpolgármester-helyettes hívja össze és vezeti.

Horváth Csaba: újabb elvonás

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlésnek újabb 12 milliárd forintos kormányzati elvonást kell átvezetnie a könyvein, miután a kormány "szolidaritási sarc" címén már összesen 22 milliárd forintot vett el a várostól - mondta a szocialisták budapesti frakcióvezetője a közgyűlés előtt.

Horváth Csaba úgy fogalmazott, a mai nap Budapest fekete napja lesz, jövőre azonban még magasabb, 40 milliárd forintos lehet a kormányzati elvonás mértéke, ami több, mint a teljes éves útfelújítási keretösszeg ötszöröse.

Kiemelte, jövőre emiatt nagyon sok beruházás fog elmaradni és megtorpanhat a BKV járműparkjának megújítási folyamata is. "Ez egyfajta bosszú" a kormány részéről a tavaly őszi önkormányzati választás után - mondta az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Hangsúlyozta, miközben a kormány terveiben sok mindenre van pénz Budapesten, például vadászati kiállításra 50 milliárd forint, addig az önkormányzatokat el kívánják lehetetleníteni.

Az ellenzéknek éppen ezért nincs más lehetősége, minthogy 2022-ig elősegítse a kormány távozását - tette hozzá.

Az MSZP politikusa bejelentette továbbá, hogy a közgyűlés napközben mintegy 6 milliárd forint értékben biztosíthat forrást a 3-as metró akadálymentesítésére.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×