eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Závecz Research Institute,

Závecz Research: egyetlen matematikai esélye lehet az ellenzéknek a Fidesszel szemben

Ez az esély a közös lista, de amennyiben az ellenzék összeáll, a fideszesek is aktivizálódnak, és most vasárnap nyerne is a mostani kormánypárt. Friss eredmények.

Reprezentatív pártpreferencia-kutatási eredményt közölt az Infostarttal a Závecz Research, legfőbb megállapítása, hogy bár tetemes a Fidesz előnye, de egy ellenzéki közös lista a támogatottságot tekintve most vasárnap megközelítené azt.

Mint a kutatás megállapítja, a járvány előtti időszakhoz képest a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben nőtt, márciusban az összes választókorú 31 százaléka állt mögötte, ez most 36 százalék. Az ellenzéki térfélen nem változtak az erőviszonyok, a DK-nak 10 százaléka van, a Momentumnak 7, a Jobbiknak 6, az MSZP-nek 5, az LMP-nek és a Mi Hazánknak 2-2 százaléknyi a tábora, de még a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak is van 1-1 százaléka.

A pártot választani nem tudók aránya közben 33-ról 28 százalékra csökkent, ami pont ugyanannyi százalék, amennyivel a Fidesz bázisa nőtt.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51, a DK 15, a Momentum 10, a Jobbik 8, az MSZP 6, a Mi Hazánk 3, az LMP, a Kétfarkú és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll.

Az adatfelvétel augusztus első felében történt, 1000 fő megkérdezésével.

Néhány részletet is közölt még a Závecz Research: a Fidesz szavazótáborának bővülése alapvetően három társadalmi közegben figyelhető meg:

  1. a 40 év alattiak,
  2. a vidéki városokban élők és a
  3. diplomások

körében - mindegyikben 15 százalékpont körüli az emelkedés, így már nincs olyan csoportja a társadalomnak, amelyben nagyon rosszul állna.

Ha viszont csak a Fidesz-KDNP listája és az ellenzéki pártok közös listája közül lehetne választani, akkor nagyon szoros verseny lenne: a kormánypárt támogatóinak aránya 39, az ellenzéké 37 százalék, ami azt jelenti, hogy a Fidesz nem járna rosszul a párosversenyben, igaz, előnye nagyon kicsi.

Az ellenzéki közös listára szavazók aránya is 6 százalékponttal nagyobb, mint az együttműködésben résztvevő hat párt összeadott szavazati aránya.

Az új szavazók alapvetően a párt nélküliek csoportjából érkeznek. Az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd tábora lényegében teljes egészében (98-100 százalékos arányban) felsorakozik a közös lista mögé, ugyanakkor a Jobbik és a Momentum szavazói körében némi lemorzsolódás jelentkezne: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×