eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Több mint 100 ezer kismama szeretne visszatérni a munkaerőpiacra

A kismamák 28 százaléka, mintegy 100 ezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének, jellemzően otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel az elvárásaik között - derül ki a Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából.

A karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 ezer emberből álló munkaerőpiaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik – mutatott rá Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója.

Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák meglepően sok időt töltenek önképzéssel. A dolgozni vágyó nők 60 százaléka aktívan foglalkozik önképzéssel. Legtöbbet, napi 1,8, illetve 1,7 órát azok, akik szakmunkásként, vagy 8 általánost végeztek, némileg kevesebbet, 1,5, illetve 1,4 órát az érettségizettek, illetve a főiskolát/egyetemet végzettek. Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti - írták.

A közlemény szerint ugyanakkor

a dolgozni vágyó több mint 100 ezer kismamánál nagyobb munkaerőpiaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne.

A felmérésből - amely nem reprezentatív - ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.

A felmérés szerint a legfeljebb 5 éves gyereket nevelő kismamák 21 százaléka dolgozott a járvány vége felé: 13 százalékuk bejárt dolgozni, 8 százalékuk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×