INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

bfk

elővárosi közlekedés

vasútfejlesztés

budapest fejlesztési központ

Sín a megújult tokaji vasútállomáson 2020. augusztus 10-én. Megújult Mezőzombor és Nyíregyháza között a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonal. A felújításnak köszönhetően megszűntek a sebességkorlátozások, tarthatóbbá vált a menetrend, és megbízhatóbban működhet a debreceni állomásról vezérelt központi forgalomirányítás.

Komoly elővárosi vasútfejlesztésbe vághat a kormány

Infostart / MTI

Átfogó elővárosi vasútfejlesztési program előkészítéséről döntött a kormány, a Budapest Fejlesztési Központ irányításával elkezdődhet a lajosmizsei, a veresegyházi elővárosi vasútvonal, valamint a Kőbánya felső-Rákosliget közötti vonalszakasz átfogó fejlesztésének előkészítése, és tervezése.

A korszerűsítés után a lajosmizsei és a veresegyházi vonalon 15 perces időközönként, a mostaninál sokkal gyorsabban, óránként akár 80–120 kilométeres sebességgel is járhatnak majd a vonatok - emelte ki a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt.

Budapesten és környékén az elmúlt 10 évben negyedmillióval nőtt az autók száma,

a fővárosban tízből hat ember közlekedik közösségi közlekedéssel, ezt az elővárosokból ingázók közül tízből csak hárman választják.

A főváros és elővárosainak levegőszennyezését, valamint a bevezető és a belvárosi utak zsúfoltságát a fenntartható és környezetbarát vasúti közlekedés arányának növelésével lehet csökkenteni.

Az elővárosi vasútvonalak közül a lajosmizsei az egyetlen nem villamosított, a vonal nagy részén 40 kilométer/órás a sebességkorlátozás. Az egyvágányú pálya még a jelenlegi állapotában is kihasznált, ezért a fejlesztési lehetőség óriási - mutattak rá.

A fejlesztés nyomán a BFK számításai szerint az utasszám akár három–négyszeresére is növekedhet, amit a mainál sokkal sűrűbb, a vonal belső szakaszán akár 15 percenként egymást követő szerelvényekkel lehet majd kiszolgálni. Kőbánya-Kispest és Lajosmizse között 80–120 kilométer/órás sebességgel közlekednek majd a vonatok. A tervek szerint

nemcsak a vasúti pálya, de a környezete és az állomások is megújulnak.

A Budapest Fejlesztési Központ ugyanis akadálymentesített vasúti megállókat, új P+R és B+R parkolókat tervez. A vonatközlekedés a fővárosban az Üllői útnál nem csak a főutat, de az 50-es villamos útvonalát is szintben keresztezi, ezt az akadályt ki kell iktatni, már csak a vonal villamosítása miatt is – írják a közleményben.

A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon a lajosmizseihez hasonló léptékű infrastrukturális fejlesztésre van szükség. A korszerűsítés nyomán a jövőben Vácról Veresegyházon át fél óránként, a Veresegyházát követő szakaszon negyedóránként indulhatnak majd a vonatok Budapestre. Két új megálló is épül majd, az egyik a Marcheggi hídnál – a váci, veresegyházi, az esztergomi vonal és a külső körvasút találkozásánál –, a másik pedig Veresegyházon, a Medveotthon közelében.

A Budapest–Hatvan és Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon a tervezett vasútfejlesztések közül kiemelkedik a Budapest–Hatvan, és a Budapest–Szolnok–Újszász vasútvonal közös szakasza. A Budapest Fejlesztési Központ célja az, hogy a Keleti pályaudvartól Pécelig és Gyömrőig

15 perces járatsűrűség legyen biztosítható.

Ehhez Budapesten harmadik vágányt kell építeni a Keleti pályaudvar és Rákosliget között.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018