INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

vasút

alagút

uniós támogatás

megvalósíthatósági tanulmány

főpályaudvar

Új alagút épülne a Duna alatt, uniós pénzből már a megvalósíthatósági tanulmány készülhet

Új alagút épülne a Duna alatt, uniós pénzből már a megvalósíthatósági tanulmány készülhet

Infostart

Egy új budapesti vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányára írtak alá európai uniós támogatási szerződést.

A Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart összekötő vonal alagútja kulcsfontosságú a jelenlegi fejpályaudvarok kiváltásához/tehermentesítéséhez kigondolt fővárosi vasúti átalakításhoz.

"Aláírtuk az európai uniós támogatási szerződést egy új budapesti vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányára - jelentős mérföldkő ez, még ha tudjuk is jól, sok-sok évnyi munka van előttünk, mire ez megvalósulhat. Bécsben 25 év telt el a koncepcióalkotástól a fejpályaudvarokat felváltó új átmenő főpályaudvar létrejöttéig" - írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezetője korábban már hangsúlyozta: az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár 70 százalékkal is növelhető a BFK felügyeletével készülő Budapest Vasúti Stratégia megállapításai és forgalmi modellezése szerint. Ennek kiszolgálásához azonban több vonatra van szükség, melyek Budapesten vagy több fejpályaudvari kapacitást igényelnek vagy olyan új vágánykapcsolatokat, melyeken a vonatok áthaladhatnak Budapesten. A fejpályaudvarok bővítése a mai helyükön, Budapest belvárosában szinte lehetetlen. Kiutat a fejpályaudvarok összekötése és átmenő rendszerű pályaudvarrá alakítása jelent.l.

A mostani, részletes megvalósíthatósági tanulmányt részletesen vizsgálja majd a Budapest és környékének teljes vasúthálózatán szükséges fejlesztéseket. Ennek fontos része a Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar között egy új, Duna alatti vasúti alagút műszaki jellemzőinek, lehetséges legjobb nyomvonalának, gazdasági és társadalmi hasznainak, beruházási költségeinek elemzése is.

Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid/ BFK-Nyitrai Dávid
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018