eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Judit: nem lehet ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat

Az igazságügyi miniszter a Kaleta-ügyről is beszélt.

Nem lehet politikai, ideológiai alapon kényszeríteni uniós tagállamokat a költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadására - mondta az igazságügyi miniszter.

Varga Judit a Kossuth rádióban felidézte: a napokban eldőlhet, hogy milyen elvek mentén osztják szét az EU többéves pénzügyi keretét és a helyreállítási csomagot. Ezzel kapcsolatban a magyar országgyűlés erős felhatalmazást adott a kormánynak és két elvet szabott meg. Egyrészt a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támogatást, a szétosztás legyen méltányos és kiegyensúlyozott. Másrészt nem lehet semmilyen politikai, ideológiai feltétele, nem lehet ezekkel összekeverni a súlyos gazdasági döntéseket.

Ne próbálják kényszeríteni a tagállamokat, ne gyakoroljanak rájuk a jogállamisági eljárás álcájába bújtatott politikai nyomásgyakorlást

- hangsúlyozta a miniszter.

Ezekben az eljárásokban nem várható objektív és kiegyensúlyozott álláspont az európai intézményektől, sokszor csak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fogalmazódnak meg aggodalmak, holott Magyarország számos tagállamot megelőz például az európai igazságügyi eredménytáblán - jelentette ki.

A miniszter beszélt arról is:

jogszabály-módosítás készül, amelynek célja a sértettek jogainak középpontba helyezése.

A társadalom igazságérzetét sértő börtönbizniszt megszüntetése érdekében egyrészt jogszabályokat alkotnak például arról, hogy felfüggesztik a börtönkárpótlások kifizetését és a sértetti kártalanítást helyezik a középpontba, másrészt megszüntetik a börtönök zsúfoltságát. A napokban adtak át az ország több büntetés-végrehajtási intézményében új épületszárnyakat összesen 2750 új hellyel, így most a börtönök kihasználtsága a hozzávetőleg 16 800 elítéltet figyelembe véve 100 százalék alá csökkenhet - ismertette Varga Judit.

A miniszter elmondta, hogy az igazságügyi tárcánál szakértői csoport vizsgálja a gyermekvédelmi szabályokat, cél a szigorítás. A Kaleta-ügy elfogadhatatlan, a pedofiloknak a legszigorúbb büntetéseket kell kapniuk, hogy ne is reménykedhessenek a bíróságok enyhe ítéletében - szögezte le Varga Judit.

Kaleta Gábor volt perui nagykövetet néhány hete gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon, nem jogerősen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×