INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

ukrajna

orvos

müller cecília

ökumenikus segélyszervezet

bálint gábor

Covid-19: ukrajnai orvoscsapat tanulmányozta a magyar módszereket

Covid-19: ukrajnai orvoscsapat tanulmányozta a magyar módszereket

Több budapesti kórházat is meglátogatott az a kilenc fős kárpátaljai orvoscsapat, amely szakmai úton járt Magyarországon. A program részeként Müller Cecília országos tisztifőorvos részletes szakmai előadást tartott a szakembereknek az elmúlt fél év tapasztalatairól – mondta az InfoRádiónak az Ökumenikus Segélyszervezet programszervezője.

Bálint Gábor felidézte, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint Kárpátalja kormányzója között még májusban született megállapodás arról, hogy a koronavírus következtében kialakult járványhelyzetre válaszul megerősítik az együttműködést, amely révén a segélyszervezet sokkal könnyebben és több területen is tud tevékenykedni Kárpátalján.

Ennek a kooperációnak az egyik lépést jelentette a – tapasztalatcsere jegyében – a kárpátaljai kilenc fős orvoscsapat magyarországi látogatása is, amely során végigjártak számos hazai egészségügyi intézményt, köztük a Honvédkórházat, a Kútvölgyi Klinikát, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, a Szent László Kórházat, illetve a kiskunhalasi városi- és az ott felépülő mobil járványkórházat is – ismertette a szakember.

Bálint Gábor kérdésre válaszolva arra is kitért, tapasztalataik alapján

valamennyi magyarországi egészségügyi intézményben „hihetetlen felkészüléssel és odaadással” dolgozott a személyzet,

hogy a járvány ne terjedjen tovább, illetve a koronavírussal megferőzötteket, vagy a gyanús eseteket megfelelően lássák el, és gyógyítsák a betegeket. Mint megjegyezte, nagyon sok új eljárást kellett kidolgozniuk a szakembereknek, ami sok esetben nemcsak arról szólt, hogy a kormány biztosította a megfelelő eszközöket, hanem a kárpátaljai csapat azt is megtapasztalta, hogy

sok esetben a protokollok sokat segíthetnek abban, hogy a védekezés minél hatásosabb legyen.

Az Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője szerint egy olyan szeléskörű szakmai tapasztalatot szerezhettek a kárpátaljai orvosok, akik Munkácsról, Beregszászról és Ungárról érkeztek, amelyet hazatérve nagy hatékonysággal és hasznosan tudnak majd a mindennapi betegellátásban alkalmazni, különös tekintettel arra a helyzetre, hogy Kárpátalján az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma, és a halálesetek is folyamatosan emelkednek.

Megjegyezte, ugyan nagy hasonlósággal bír a járványkezelés a két országban, Magyarországon hamar sikerült honosítani azokat a módszereket és eljárásokat, amelyet akár Olaszországban, akár Kínában már korábban alkalmaztak a különböző egészségügyi intézményekben. Ez pedig mindenképp egy újdonság volt a kárpátaljaiak számára, teháta sok hasonlóság mellett azért sok újdonságot is el tudtak tanulni

– ismételte meg Bálint Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Ökumenikus Segélyszervezet

Kapcsolódó hang

Kárpátaljai orvoscsapat Magyarországon – Bálint Gábor, Ökumenikus Segélyszervezet
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018