INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

jakab ferenc

koronavírus

járvány

dr. Jakab Ferenc virológus

Jakab Ferenc virológus: a járványt alapvetően az utazás tartja fenn

Infostart / InfoRádió

A Pécsi Tudományegyetem professzora szerint hatványozottan be kell tartani a távolságtartást, a maszkkötelezettséget és a személyes higiéniát.

Amikor két-három hetes időtávon belül egyetlenegy esetszámot sem regisztrálunk, talán akkor lesz majd kimondható, hogy vége van a járványnak - vélekedik Jakab Ferenc. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője az InfoRádióban elmondta,

az első sokk után számos ország megtette a szükséges lépéseket, vissza tudta szorítani a járvány terjedését, de nem tudta nullára csökkenteni.

"A vírus folyamatosan cirkulál szerte a világon, egy lassú, de folyamatos terjedés még most is tapasztalható. Vannak területek, ahol ez még erősebb. Jelen pillanatban Amerika az egyik legnagyobb nagy gócpontja a fertőzésnek, ott nagy ütemben terjed a fertőzés" - vázolta Jakab Ferenc.

Arra válaszolva, hogy mire lehet Európában számítani, azt mondta, nehéz ügy ez.

"Mindenki azt mondta, hogy a lazító intézkedések következtében esetszám-növekedés várható, ami nagyon sok országban meg is történt" - szögezte le. "A szomszédos országokban is igen jelentős esetszám-növekedés tapasztalható, de ez nem csoda. A lazító intézkedések hatására

az emberek kicsit fellélegeztek, és úgy gondolták, a járványnak vége, ami közel sem igaz"

- tette hozzá a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

Mi több, kijelentette: "a késő ősz, kora tél időszakában fog újra igazán betörni ez a vírus, hiszen akkor van a légúti fertőzések aranykora, az az időjárás, amikor megugranak az esetszámok, de úgy tűnik, hogy sok országban a nyári, kora őszi időszakban is nagymértékű emelkedés látható és további emelkedés várható. Lehet, hogy nem kell várnunk az ősz második feléig sem".

Hogy berobbanhat-e a járvány az üdülési szezonnal párhuzamosan, azt mondta, az adott országok mindenhol a járványügyi szakemberek véleményét figyelembe hoznak korlátozó intézkedéseket, viszont világos,

"hogy a vírus terjedését alapvetően az utazás tartja fenn".

Ha bármilyen célzattal elkezdünk mozogni Európában vagy azon kívül, akkor várható, hogy újra fellendül a járvány.

Szerinte az egyes embereknek ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelniük, mint a lazító intézkedések előtt, ráadásul hatványozottan:

  • távolságtartás
  • maszkviselés
  • higiénés szabályok betartása

"Most, hogy lazítottunk újra, potenciális tünetmentes fertőzöttek körülöttünk járnak, terjeszthetik a kórokozót. Az intézkedésekre még jobban oda kell figyelni, a saját és a közösségi érdeket is szem előtt tartva kell egymásra figyelni" - fogalmazott Jakab Ferenc.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Gűth Ervin

Kapcsolódó hang

Koronavírus-helyzet - Jakab Ferenc
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018