INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

koronavírus

e-recept

emmi

kormányinfó

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án

Kormányinfó: marad a könnyített receptkiváltás

Infostart

A veszélyhelyzetben a lakosság számára jelentős könnyebbséget jelentő intézkedés volt az elektronikus receptek kiváltásának egyszerűbb szabályozása.

Amikor a járvány elkezdődött, az a szabályozás volt életben, amely szerint a más számára az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe feltöltött recepteket csak felírási igazolással vagy az EESZT-ben rögzített meghatalmazással és a kiváltó személyazonosságának igazolásával lehetett kiváltani. A felírási igazolást pedig már nem volt kötelező kiállítani (csak a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére történő vényírás esetén volt előírás).

A járvány kezdetén az idősek védelmében elrendelt intézéskedések - mint a kijárási korlátozás, a háziorvosi ellátás átterelése a telefonos és elektronikus ügyintézés felé, illetve a személyes kormányhivatali ügyintézési lehetőségek szűkítése járványvédelmi okokból - komoly kihívás elé állították azokat, akik ugyan vállalták volna a hozzátartozóik, ismerőseik receptjeinek kiváltását, ám nem volt meghatalmazásuk vagy felírási igazolásuk.

Ezt a helyzetet orvosolta a március közepétől hatályos szabályozás, amely egyébként az EMMI tájékoztatása szerint még a veszélyhelyzet lejártát követő 90 napig mindenképpen hatályban maradt volna.

Az érintettek szerint viszont jobb lenne ezt a rendszert tovább is fenntartani – a bizonytalanságnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vetett véget a Kormányinfón, miután az Infostart kérdésére megerősítette, hogy a kormány tervei szerint megmaradna az e-receptek kiváltásának könnyített módja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018