eur:
387.67
usd:
363.57
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kormányinfó: marad a könnyített receptkiváltás

A veszélyhelyzetben a lakosság számára jelentős könnyebbséget jelentő intézkedés volt az elektronikus receptek kiváltásának egyszerűbb szabályozása.

Amikor a járvány elkezdődött, az a szabályozás volt életben, amely szerint a más számára az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe feltöltött recepteket csak felírási igazolással vagy az EESZT-ben rögzített meghatalmazással és a kiváltó személyazonosságának igazolásával lehetett kiváltani. A felírási igazolást pedig már nem volt kötelező kiállítani (csak a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére történő vényírás esetén volt előírás).

A járvány kezdetén az idősek védelmében elrendelt intézéskedések - mint a kijárási korlátozás, a háziorvosi ellátás átterelése a telefonos és elektronikus ügyintézés felé, illetve a személyes kormányhivatali ügyintézési lehetőségek szűkítése járványvédelmi okokból - komoly kihívás elé állították azokat, akik ugyan vállalták volna a hozzátartozóik, ismerőseik receptjeinek kiváltását, ám nem volt meghatalmazásuk vagy felírási igazolásuk.

Ezt a helyzetet orvosolta a március közepétől hatályos szabályozás, amely egyébként az EMMI tájékoztatása szerint még a veszélyhelyzet lejártát követő 90 napig mindenképpen hatályban maradt volna.

Az érintettek szerint viszont jobb lenne ezt a rendszert tovább is fenntartani – a bizonytalanságnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vetett véget a Kormányinfón, miután az Infostart kérdésére megerősítette, hogy a kormány tervei szerint megmaradna az e-receptek kiváltásának könnyített módja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 21. 17:51
2023. szeptember 21. 17:39
×
×
×
×