eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Magyarországon 262-re nőtt a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint a korábban jelzett 3 százaléknál nagyobb mértékben zsugorodhat a magyar gazdaság az idén. Világszerte megközelítette a 200 ezret az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma.

Magyarországon 262-re nőtt a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: az újonnan elhunyt 12 ember közül 11 idősebb volt 70 évnél. Hozzátette: 899 beteget kezelnek kórházban, de számuk emelkedő tendenciát mutat, ugyanakkor 458-an már meggyógyultak. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: a kijárási korlátozások május 3-ig maradnak érvényben, és a települési önkormányzatok erre a hétvégére is szigorúbb szabályokat hozhattak.

A pénzügyminiszter szerint a kormány által korábban jelzett 3 százaléknál nagyobb mértékben zsugorodhat a magyar gazdaság az idén. Varga Mihály a Reutersnek nyilatkozva azt mondta: a recesszió akkor lenne 3 százalék körüli, ha a gazdaság május végén vagy júniusban újraindulna, de már látszik, hogy a folyamat ennél jóval lassabb lesz. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a kabinet szeretné a költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alatt tartani, de nem probléma, ha ez a szám magasabb lesz.

Több egyszerű adókönnyítést vezetett be a kormány a vállalkozások terheinek könnyítésére - közölte az adóügyi államtitkár. Izer Norbert az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiemelte: az intézkedések 300 milliárd forintot hagynak a családoknál. Hozzátette: a kabinet 131 ezer vállalkozás négyhavi adókötelezettségét törölte el. A turizmusban, vendéglátóipiarban és a mezőgazdaságban 220 ezer ember bére után csak az személyi jövedelemeadót és az egészségügyi hozzájárulást kell megfizetni.

Ismét a főpolgármester felelősségének is nevezte az orvosi ellátás hiányát a Pesti úti idősotthonban a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István szerint a fenntartó fővárosi önkormányzat nem biztosította a törvény által előírt orvosi jelenlétet. A főpolgármester korábban többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrök azért nem találták az idősotthonban a szerződött háziorvost, mert a tisztiorvosi szolgálat karanténba küldte. Karácsony Gergely hangsúlyozta: ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt.

A kormány felelősségének tartja a Demokratikus Koalíció, hogy Budapesten száz beteg és negyven dolgozó fertőződött meg a Szent Imre kórházban. László Imre, Újbuda polgármestere, az egészségügyi intézmény korábbi igazgatója közleményében azt írta: a kabinet előbb spórolt az egészségügyön, majd nem adott a dolgozóknak megfelelő védőfelszerelést és nem tesztelt időben.

Világszerte megközelítette a 200 ezret az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján a kórokozó 185 országban csaknem 2 millió 860 ezer embert fertőzött meg. Az igazolt esetek csaknem harmada az Egyesült Államokban van, és itt haltak bele a legtöbben, 52 ezren a kórba. Európában a legtöbb elhunyt, 26 ezer, Olaszországban van, de Spanyolországban és Franciaországban is meghaladta a 22 ezret, Nagy-Britanniában pedig a 20 ezret az áldozatok száma. Ázsiában a leginkább sújtott állam Irán, ahol 5600-an vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében. A Worldometers oldal adatai alapján az elhunytak száma már átlépte ezt a lélektani határt.

Nem szorul háttérbe a klímaválság kérdése a német soros uniós elnökség idején - hangsúlyozta a német kancellár. Angela Merkel közölte: a júliusban kezdődő féléves periódusban a koronavírus-járvány miatt napirendre kerül az a kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egészségügyi rendszert kialakítani mind a 27 tagállamban. Kiemelte ugyanakkor, hogy a klímakérdések legalább annyira terítéken lesznek, mint az egészségügyiek. Angela Merkel megismételte: Berlin az eddiginél jóval nagyobb mértékben hajlandó befizetni a közös, uniós költségvetésbe.

Országszerte szombat este 7 óráig 140 esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit a viharos szél miatt. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte: a legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Pest megyéből, valamint a fővárosból érkezett megrongált tetőszerkezetek és kidőlt fák miatt. Pesterzsébeten egy ember megsérült, amikor a villamosmegállónál kidőlt egy fa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×