eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk

A járvány mellett a klímavédelemről sem feledkezne meg a német uniós elnökség

A júliusban kezdődő német soros uniós elnökség idején nem fog a világjárvány miatt háttérbe szorulni a klímaválság kérdése - mondta Angela Merkel német kancellár, aki szokásos szombati üzenetében igyekezett eloszlatni az ezzel kapcsolatos félelmeket.

Németország július elsején veszi át az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét, 13 év után ismét.

Beszédében Merkel elismerte, hogy a német elnökség idején az új típusú koronavírus-járvány miatt "más irányt vesznek a korábban tervezetthez képest". Hangsúlyozta: biztosan napirendre kerül az a kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egészségügyi rendszert kialakítani mind a 27 uniós tagállamban.

Akárcsak a klímakérdések, amelyek legalább annyira terítéken lesznek, mint az egészségügyiek - tette hozzá.

"A jövő Európájáról gondolkodunk, és ebbe beletartoznak a klíma- és a környezetvédelmi kérdések, akárcsak az európai gazdaság felépülése a koronavírus okozta járványból"

- mondta.

A klímavédelem és a megtépázott gazdaságok megmentésének feladatán túl Berlin veszi át a főszerepet a Brexit tárgyalásokban. Nagy-Britanniának és az EU-nak az év végéig kell határoznia jövőbeni kapcsolatáról, valamint többek között az egymással folytatott kereskedelemről.

A kancellár azt mondta, az uniós elnökség alatti célja jobban összekovácsolni Európát, hogy a mai állapotához képest jobban fel legyen készülve a 21. század kihívásaira.

Merkel a héten korábban azt is mondta, Németország az eddiginél jóval nagyobb mértékben hajlandó befizetni a közös, uniós költségvetésbe, hogy kihúzza a szövetséget a koronavírus okozta válságból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×