eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szeptemberre napolták el a korábban megkezdett büntetőpereket

Ítélkezési szünet helyett a folyamatban lévő nagyobb pereket többnyire halasztják a bíróságok, számos polgári és büntetőeljárásban pedig áttértek a távmeghallgatásra, amit április eleje óta a bíróság a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhet.

Megszűnt a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, bár a bíróságok épületébe az ügyfelek fő szabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel. A büntető- és a polgári perek távmeghallgatással - elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján - folytathatók, ezeket zömmel a kényszerintézkedésekről döntő tárgyalásokon használják - írta a Magyar Nemzet.

Bírósági eljárásokat elektronikusan lehet kezdeményezni ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció mellett.

A papíralapú beadványok postai úton továbbra is benyújthatók, de így még lassabb az ügyintézés, mert ezek a beadványok 7 napra iratkaranténba kerülnek.

Mivel a március 31-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet számos esetben megkönnyítette az eljárásokat a járványhelyzet miatt, például a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhetővé tette a távmeghallgatást, ezek az ítélkezések folytatását is elősegítik.

A lap szerint a távmeghallgatás lehetőségével zömmel a nyomozási bírók élnek, akik így döntenek a terheltek elleni kényszerintézkedésekről, például a letartóztatásokról. Így a Budakörnyéki Járásbíróság védett hírközlési rendszeren keresztül hallgatta ki a múlt héten a szeretőjét agyonszurkáló, háromgyerekes gödöllői asszonyt és rendelte el a letartóztatását. Ugyancsak távmeghallgatás útján tartóztatta le a 28-as villamoson egy fiatalembert szíven szúró két férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, aki elrendelte a gyanúsítottak nő társának, mint bűnsegédnek nyomkövetővel való ellátását és bűnügyi felügyeletét. Szintén így jártak el a járványon nyerészkedni próbálók csalók elleni eljárásokban is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×