eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Városliget Zrt.

Ligetprojekt - érvek és ellenérvek a változtatási tilalomról

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa szerint a Városligetbe tervezett zöld-beruházásokat segítheti a kormány törvényjavaslata. Budapest főtájépítésze viszont bízik benne, hogy az előterjesztés ellenére nem épülnek meg azok az épületek, amelyeket a főváros nem támogat, miközben zajlanak ehhez kapcsolódó közműberuházások.

Egy olyan változtatási tilalom feloldásáról van szó, amelyet a főváros rendelt el. Változtatási tilalmat akkor szokás elrendelni, amikor módosítani akarja a vonatkozó építési szabályzatot az építési hatóság - jelen esetben a Fővárosi Önkormányzat. Ezt nagyon ritka esetben szokás elrendelni - mondta az InfoRádiónak Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Szerinte a változtatási tilalom arról szól, hogy azon a területen semmilyen értéknövelő fejlesztés nem lehet végrehajtani. A miniszteri biztos sérelmezte azt is, hogy az intézkedés előtt semmiféle egyeztetés a főváros részéről nem volt. Szavai szerint azok a munkálatok - ez is a vonatkozó törvény része -, amelyek érvényes építési engedéllyel rendelkeznek, azok természetesen tovább folytathatók.

"Az a furcsa helyzet állt elő a Ligetben, hogy a Városliget Zrt. kizárólag csakis olyan munkálatokat folytat, amelyek építési engedéllyel rendelkeznek, azonban

a kertészeti, vagyis a zöldfelületet megújító munkálatok, amelyekből értéknövelő változás fakad a Ligetben, azok nem építési engedélykötelesek"

- vázolta a helyzetet a miniszteri biztos. Éppen ezért rájuk nem kellett ilyen engedélyt kérni, de ugyanakkor vonatkozik ezekre a változtatási tilalom.

"Mi ezért jeleztük idejekorán, még a Fővárosi Közgyűlés döntése előtt, hogy ez semmiféle jelenleg folyó építési munkálatot nem befolyásol, hanem pont azt gátolja meg, ami állítólag a fővárosnak a legfontosabb ügye a Városligetben: a zöldterületi fejlesztéseket, amelyeket mi is nagyon fontosnak tartunk" - mondta Baán László. Hozzátette: itt most sok ezer négyzetméter zöldterület áll fejlesztés alatt. A változtatási tilalom már márciusban hatályba lépett.

"Amennyiben ezt a törvényt elfogadja a parlament, akkor megszűnik a változtatási tilalom, hiszen egy kiemelt beruházássá nyilvánítja a Városliget területét, és ezen a területen újabb változtatási tilalmat elrendelni nem lehet, a meglévő pedig hatályát veszti"

- mondta Baán László. Szavai szerint egyébként az a tervezett három épület - az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház -, aminek az építése még nem kezdődött el, rendelkezik érvényes és végrehajtható építési engedéllyel.

"Bármikor elkezdhetnénk a változtatási tilalom mellett is az építésüket, nem erre vonatkozik a tilalom.

Ezek azért nem kezdődtek el, mert a kormány úgy nyilatkozott, hogy addig, amíg a fővárosiak, a főváros ezzel nem ért egyet, addig nem kezdi el ezeket a beruházásokat "

- hangsúlyozta a miniszteri biztos. Ugyanakkor ha a törvényt elfogadják, folytathatják egyebek között a kis botanikus kert megújítását, számtalan aszfaltfelület feltörését és visszazöldítését - megnövelik a zöldfelületet, ahogyan azt vállalták -, és az új promenád kialakításának is nekiláthatnak. Ez utóbbi a volt 56-osok terén, a Felvonulási téren egy hosszú visszazöldített sétány lesz a nyárra elkészülő mélygarázs fölött, amely Dózsa György út mentén egy 800 autót befogadó mélygarázs lesz. Mivel a felszíni parkolás megszűnik, csökken a Városliget terhelése.

"Két kilométeres kivilágított futókör lesz a Ligetben és új sportpályák jönnek létre, amelyekhez zöldfejlesztések is kapcsolódnak. ezeket eddig nem valósíthattuk volna meg, de a törvény életbe lépése után természetesen létrejöhetnek.

Nyárra több ezer négyzetméter új zöldfelület fogadja majd a törvény elfogadása esetén a Városligetbe látogatókat"

- tette hozzá Baán László.

A Városháza szerint fel nem épülő épületekhez nem kéne közművesíteni

Bardóczy Sándor, a Városháza főtájépítésze egyebek között azt kifogásolta, hogy "a főváros jelenleg nem ismeri a részletes terveket." Mint mondta, azt kérték Baán Lászlótól, hogy legyen az előállt helyzet egy lehetőség, hogy ezeket a terveket a nyilvánosság elé tárják.

"Akkor egyenként meg tudjuk beszélni egymás között, hogy mik azok a funkciók, amik bekerülhetnek a közparkba úgy, hogy egyébként ne veszélyeztessék a meglévő zöldfelületeket, és mik azok a funkciók, amiket nem szeretnénk" - fogalmazott Bardóczy Sándor.

Jelenleg is zajlanak a Városligetben olyan beruházások, amelyek azoknak az épületeknek a közműveit készítik elő, amelyeket állítólag nem akarnak megépíteni"

- tette hozzá a főtájépítész. Mint mondta, a változtatási tilalom egy kicsit annak is szólt, hogy álljanak meg egy pillanatra, és nézzék át, hogy mi az, ami fontos, hogy megvalósuljon a Ligetben, - ezek a zöldfejlesztések - , és mi az, ami nem fontos. Utóbbiak közé sorolta a főépítész azokat a közműberuházásokat, amelyek meg nem épülő épületekhez készülnek most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×