eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Fábián család Tarnóczy Zalán oktató online funkcionális tréningfoglalkozásának gyakorlatait végzi nyíregyházi házukban 2020. március 30-án. A gyakorlatokat a Mozdulj Nyíregyháza programban regisztráltak az otthonukban végezhetik.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Operatív törzs: a cukorbetegek is a kifejezetten veszélyeztetett csoportba tartoznak

Jelentősen nőni fog a betegszám a következő napokban - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján; a "szülői lelemény" idejét éljük - mondta.

Ötszáz körülire emelkedett a magyarországi koronavírus-fertőzöttek hivatalos száma, de újabb elhunyt is van. A friss közlés szerint változik a Koronavírus.gov.hu adatközlési szolgáltatása, volt tehát miről beszélnie az operatív törzs illetékeseinek a keddi online sajtótájékoztatón is.

Mülller Cecília országos tisztifőorvos először a friss számokat ismertette, 46 fővel nőtt az igazoltan fertőzöttek száma. A vizsgálatok száma is jelentősen, nőtt, 14 146 vizsgálat történt a kijelölt laboratóriumokban.

"Van örülni is okunk, 37-en már meggyógyultak, sajnos egy fővel nőtt az elhunytak száma is" - tette hozzá.

Ehhez kapcsolatban bejelentést is tett:

az elhunytak száma, életkora, neme és alapbetegsége is közölve lesz a Koronavírus.gov.hu portálon.

Ezt azzal indokolta, hogy az idősek és a krónikus betegségben szenvedőkre nézve különösen is veszélyes az új koronavírus: daganatosokra, szív-, érrendszeri betegekre a leginkább. Az utolsó, 59 éves elhunyt is krónikus beteg volt. A cukorbetegek - mint aláhúzta - szintén kifejezetten veszélyeztetettek.

A fertőzöttek száma - mint megismételte - többszöröse a hivatalos számnak, a számuk megbecsülése szakmailag is nagyon nehéz, és sokan túl is estek közülük a betegségen.

Jelezte, minden gyanús esetet azonnal tesztelnek, így várható, hogy

jelentősen nő a betegszám a következő napokban.

Megköszönte, hogy most mindenki segít: a szomszédok, az idősek, a fiatalok, a hatóságok, tényleg mindenki, "laposodik a járványgörbe, és ez óriási dolog!" - hangsúlyozta.

Megértéssel fogadja, hogy a sportolók ilyen fegyelmezettek a mostani helyzetben, és köszönetet mondott a művészeknek, hogy dalaikkal könnyítenek a helyzeten.

"Érdemes ezt a helyzetet kibeszélni a barátokkal telefonon, Skype-on" - adott tippeket Müller Cecília.

"A rossz érzéseket ne fojtsuk el, mondjuk ki, ne fojtsuk káros szenvedélyekbe se!"

- figyelmeztetett.

A tájékozódási forrásokkal kapcsolatban is óva intett. Azt ajánlja, "tartsunk napirendet", ne kompenzáljunk felesleges étkezéssel, inkább tornázzunk.

A gyermekekre különösen figyelni kell, nekik "különleges antennájuk van arra, hogy megérzik, valami nincs a helyén, hagyjuk őket beszélni, és mondjuk el nekik, hogy együtt le fogjuk győzni a nehézségeket" - mondta. Az időt fel lehet arra is használni, hogy higiénés szokásokat megtanítunk nekik. Meghatódott azon, hogy egy pici gyerek húszig elszámol kézmosás közben. "A szülői kreativitás lép előtérbe" - mondta.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, életbe lépett a különleges jogrend. Bejelentette, a Wáberer's segítséget ajánlott a kormánynak, a védőeszközök logisztikájával kapcsolatban. Az eszközök rendelkezésre állnak - mondta el.

Rémhírterjesztés miatt már 26 eljárás indult - újságolta, az összes büntetőeljárás-szám száz fölötti.

Elégedett a kijárási korlátozás óta eltelt lakossági magatartással, de csaknem ezer alkalommal már történt rendőri intézkedés.

A házi karanténokról:

9448 esetben rendeltek el ilyet, 63 ezer ellenőrzés volt.

Kérdések

- Közeledik a húsvét. Kell-e félni az őstermelői termékektől?

- Ezektől a termékektől nem kell félni, olyan módon kell kezelni, mint ahogy mindik máskor. A tojás például mindig szennyezettnek tekintendő. A tojást hypós vízben kell megmosni, de megtörölgetni nem. A tojás biztonságos termék. A sonkát jól átsütve, főzve fogyasszuk!

- A textil szájmaszkok mennyire jók?

- Rengetegféle szájmaszk van, a házi gyártmányú maszk sem rossz, de gyakran kell mosni magas hőfokon. Biztonságérzetet okoz a maszk, ezért hordható.

- A kijárási korlátozással összhangban van-e, hogy az emberek megjelennek a nyaralóikban?

- A kijárási korlátozás rendelkezése egyértelmű. Amikor megszületett a rendelkezés, mindenkire nézve kötelező és betartandó lett. Már valahol vannak az emberek. Ahol vannak, onnan van kijárási korlátozás. Nem szabad helyet változtatni.

- Értesítik-e a polgármestereket a karanténról, megbetegedésekről?

- A tájékoztatási kötelezettséget az operatív törzs kezébe teszi a törvény.

- A Hajdú-Bihar megyei kórházak fel vannak-e készülve a tömeges megbetegedésekre?

- Minden intézmény a felkészülés szakaszában van. Az eddigi szakaszban elégségesnek bizonyultak az eddigi intézkedések. Hétről hétre történnek az ágyfelszabadítások, egyre nagyobb a kapacitás, mindaddig, amíg szükséges a kapacitásbővítés.

- Mi a helyzet a nagymágocsi idősotthonban, ahol 8 fertőzött van?

- A személyekkel összefüggő adat személyes adat, nem lehet kiadni.

- A WHO szerint maszk viselése egészséges embernek akár káros is lehet.

- Mi mindig ugyanazt mondjuk a maszkokról. Követjük a nemzetközi előírásokat, elmondtuk, hogy kik azok, akiknek viselniük kell a szájmaszkot, megvan a sorrend és a hierarchia. A WHO nem ellenzi a maszk viselését. Aki maszkot visel, helyesen tegye! Csak kívülről szabad hozzányúlni, nem szabad alányúlni, igazgatni.

- Hány magyar rekedt külföldön?

- Eddig 5500 honfitársunk hazaszállítását tudtuk elvégezni. Most Kanadából érkezik haza sok ember, a minap Tirolból jöttek haza magyarok, akik kitöltötték ott a kéthetes házi karantént, van negatív igazolásuk.

- Lehet-e igazoltatni életkorral kapcsolatban a boltban?

- Együttműködést várunk a polgároktól. Az üzemeltetőknek feladatuk a magatartási szabályok betartatása.

- Délelőtt sok idős megy vásárolni, mire kell figyelniük? Veszélynek vannak kitéve.

- Maradjanak otthon az idősek, ne kockáztassanak! Ez a legfőbb, amit kérünk, és amit meg tudnak tenni. Vegye igénybe a család vagy a szomszéd, illetve az önkormányzatok segítségét. A 9-12 órai idősáv egy utolsó lehetőség, nem lazítás!

- Aki külföldről tér haza és házi karantén vár rá, hazamenjen-e, ha idős ember van otthon?

- Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem térhet haza a külföldről jövő magyar állampolgár. Ebben az esetben kérjük jelezni, a hatóságok ilyenkor biztosítanak helyet, ahol a 14 napot el lehet tölteni.

- Van-e elfogadható mértékű növekedés?

- Nincs. A viszonyszámok nagyon különbözőek, és nem összehasonlíthatóak az egyes országokban. A lakosságszámhoz viszonyított esetszám azért jó támpont. A nagyobb városok, sűrűbben lakott területek veszélyeztetettebbek.

- Pontosan mikortól lehet tömeges megbetegedésekről beszélni, és milyen azonnal intézkedések jönnek akkor?

- Nincs ilyen egzakt szám, amikortól a megbetegedés tömeges. Ott állunk, hogy bármikor tömeges megbetegedésekről beszélhetünk.

- Hány gyermek és fiatal felnőtt fertőzött, milyen az állapotuk?

- Vannak, egészen pici gyermekek, az ő állapotuk is nagyon különböző, lélegeztetett fiatal, illetve gyermek nincs. Vannak olyanok is, akik egyszerűen pozitívak, de tünetmentesek, egyszerű kontaktszemélyek.

- Ki kérheti, hogy egy embert teszteljenek?

- Már 4-5 eljárásrend volt eddig, most újabb készül megint. Újabb eljárási cselekmények válnak szükségessé. Az aktuális eljárásrendet a WHO javaslatai alapján állítjuk össze. Amennyiben gyanú merül fel, a magát fertőzöttnek tekintő telefonál a háziorvosnak, ő dönt.

- Ha valaki a házi karanténban rosszul lesz, mikor kerülhet kórházba?

- Magas láz, légszomj, fulladás. Egyéb esetben nincs szükség beszállításra.

- Készült-e vészforgatókönyv arra, ha elfogynak a kórházi helyek?

- Nem vészforgatókönyv készül, válságkezelési intézkedési terv. Minden intézménynek kell egészségügyi válsághelyzeti tervet készíteni - még békeidőben. Ezt kell most felülvizsgálni. A betegutak áttekintését is el kell végezni, a körzethatárokat is át kell rendezni, máshogy kell mozgatni az egészségügyi személyzetet, mint eddig.

- Milyen felkészítést kaptak az orvosok?

- Az eljárási rendek alapvetően mindenki számára ismertek. Van koronavírus-kézikönyv is.

- Edzőtermek még mindig nyitva vannak 3-ig. Miért?

- Mindenhol el lehet kapni a vírust, főleg ahol közel egymáshoz sok ember van zárt térben. A fodrásznál be lehet jelentkezni, ott fokozott fertőtlenítésre van lehetőség, elkülönítik az üzletfeleket.

- Miért kérdezik meg a Szent Imre Kórházban, hogy előzőleg volt-e sebészeti beavatkozás, láz, köhögés a múltban?

- Nagyon helyes, hogy rákérdeznek ezekre, a megelőző megítélés szempontjából releváns, adekvát kérdések ezek.

- A már kigyógyult betegeket utánkövetik-e?

- Természetesen elkezdődik a kutatás ebben a kérdésben is. Az NNK és a Dél-pesti Centrumkórház felel ezért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×