eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Virágzik a nyírfafélékhez tartozó mogyoró (Corylus) a Nagykanizsa közelében lévő Förhénc-hegyen 2020. február 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már elkezdődött a kora tavaszi pollenszezon

Február közepétől kezdődhet az idei első pollenszezon Magyarországon – mondta az InfoRádiónak a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusa. A tünetek között az orr- és szemviszketés, valamint köhögés is szerepel.

Magyarországon az idény típusú allergiáknak három fő szezonját különböztetjük meg. Ha nincsenek nagy fagyok, akkor már február közepétől nyílnak elsőként az úgynevezett korán virágzó fák, így például a mogyoró, a nyír és az éger. Nyár elején következnek a fűfélék, majd nyár végén a parlagfűre, valamint az egyéb gyomfélékre kerül a sor, rengeteg kellemetlenséget okozva az ezekre érzékenyeknek.

Idén a múlt héten érkezett meleghullám miatt azonban már korábban elkezdődött ez a korai pollenszezon: a múlt héten országszerte megjelentek a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt.

A klasszikus allergiás tünetek, mint az orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés mellett

a kora tavaszi időszakban elfordul ezek nélkül, kizárólag a szemviszketés, a szemvörösödés és a szemgyulladás, amiket gyakorta nem allergiás tünetként veszünk

– hívta föl a figyelmet Csáki Csilla. De a túlérzékenység járhat elhúzódó köhögéssel is.

A szakértő kérdésre válaszolva megjegyezte, százszázalékos védekezés a pollenek esetében sajnos nincsen. Ismert allergia esetén a kéznél tartott megfelelő gyógyszerek időben kezdett szedése sokat segíthet, valamint különféle módszerekkel, mint például immunterápiás kezeléssel is lehetőség van a tünetek enyhítésére. Az említett eljárás lényege, hogy az allergén kivonatát a szezon előtt elkezdik adagolni, hogy ezáltal az immunrendszer hozzászokjon.

A kora tavaszi időszakban további gondot jelent, hogy

az allergia gyakorta keveredik a szezonális megfázással és az influenzával,

így ezeket sok esetben nehéz is elkülöníteni. Ám ha például több egymást követő évben mindig erre az időszakra alakul ki valamilyen náthás megbetegedés, az árulkodó lehet, ahogyan az is allergiára utalhat, ha nagyon nem akar elmúlni például egy köhögés – tette hozzá a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusa.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×