eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Virágzik a nyírfafélékhez tartozó mogyoró (Corylus) a Nagykanizsa közelében lévő Förhénc-hegyen 2020. február 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már elkezdődött a kora tavaszi pollenszezon

Február közepétől kezdődhet az idei első pollenszezon Magyarországon – mondta az InfoRádiónak a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusa. A tünetek között az orr- és szemviszketés, valamint köhögés is szerepel.

Magyarországon az idény típusú allergiáknak három fő szezonját különböztetjük meg. Ha nincsenek nagy fagyok, akkor már február közepétől nyílnak elsőként az úgynevezett korán virágzó fák, így például a mogyoró, a nyír és az éger. Nyár elején következnek a fűfélék, majd nyár végén a parlagfűre, valamint az egyéb gyomfélékre kerül a sor, rengeteg kellemetlenséget okozva az ezekre érzékenyeknek.

Idén a múlt héten érkezett meleghullám miatt azonban már korábban elkezdődött ez a korai pollenszezon: a múlt héten országszerte megjelentek a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt.

A klasszikus allergiás tünetek, mint az orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés mellett

a kora tavaszi időszakban elfordul ezek nélkül, kizárólag a szemviszketés, a szemvörösödés és a szemgyulladás, amiket gyakorta nem allergiás tünetként veszünk

– hívta föl a figyelmet Csáki Csilla. De a túlérzékenység járhat elhúzódó köhögéssel is.

A szakértő kérdésre válaszolva megjegyezte, százszázalékos védekezés a pollenek esetében sajnos nincsen. Ismert allergia esetén a kéznél tartott megfelelő gyógyszerek időben kezdett szedése sokat segíthet, valamint különféle módszerekkel, mint például immunterápiás kezeléssel is lehetőség van a tünetek enyhítésére. Az említett eljárás lényege, hogy az allergén kivonatát a szezon előtt elkezdik adagolni, hogy ezáltal az immunrendszer hozzászokjon.

A kora tavaszi időszakban további gondot jelent, hogy

az allergia gyakorta keveredik a szezonális megfázással és az influenzával,

így ezeket sok esetben nehéz is elkülöníteni. Ám ha például több egymást követő évben mindig erre az időszakra alakul ki valamilyen náthás megbetegedés, az árulkodó lehet, ahogyan az is allergiára utalhat, ha nagyon nem akar elmúlni például egy köhögés – tette hozzá a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológusa.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×