eur:
393.28
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egy tanár ír a táblára a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium nyolcosztályos évfolyamaira felvételizőknek az írásbeli vizsga kezdete előtt, 2013. január 18-án. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kérdés, mi a jó válasz a tanárok elleni erőszakra

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos szerint az iskolarendészet, a kamerarendszer és a büntetés hosszú távon nem oldja meg az iskolai erőszak problémáját.

Miért nem tisztelik a gyerekek már a tanárokat? Hogy jut eszükbe megtámadni őket? Az oktatási jogok biztosa szerint nagyon sok minden lehet a válasz ezekre a kérdésekre.

"Ezek a gyerekek nem rosszabbak, mint mi vagyunk. Valójában tükröt tartanak nekünk, felnőtteknek. Csupán visszatükrözik azt az aggressziót, amit maguk körül látnak"

- magyarázta Aáry-Tamás Lajos. Szerinte ezekre kellene megtalálni a válaszokat: mi történhetett, mi volt az indító oka a diákoknak, mikor megtámadták a tanárt?

Elmondása szerint volt olyan kutatás, ahol azt mutatták ki, hogy a szeretethiányos gyerek fel akarta hívni magára a figyelmet: mivel nem volt más eszköze, ezért aggresszióval tette és bár utólag megbüntették, legalább addig is foglalkoztak vele.

Arra a kérdésre, hogy az iskolarendőrség bevezetése vagy kamerák felszerelése megoldana-e bármit is, Aáry-Tamás azt válaszolta, hogy a kamera egy bonyolult dolog:

"A gyerekek minden nap használnak kamerát, ott van a zsebükben, nem fogja visszatartani őket az iskolai kamera, sőt lehet, még motiválná is őket"

A oktatási jogok biztosa szerint a büntethetőség korhatárának lejjebb vitele sem hozna változást, hiszen ezt a korhatárt a súlyos eseteknél már így is megváltoztatták 14-ről 12-re.

"Ezt a korhatárt már nem nagyon lehet hova levinni. Persze meg kell büntetni, aki büncselekményt követ el, de ez rövidtávú megoldás, utána hosszú munka lesz megoldani az általános problémát" - hangsúlyozta Aáry-Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×