INFORÁDIÓ
2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

persányi miklós

fővárosi állat- és növénykert

biodóm

pannon park

A Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése során megépülő Pannon Park Biodóm belső látványterve az állatkert Holnemvolt Parkjában 2015. január 29-én. Előzőleg a fővárosi állatkert bővítéséről és a hozzá kapcsolódó beruházásokról tartottak kormányszóvivői tájékoztatót.

Ez a két sors várhat a Fővárosi Állat- és Növénykert befejezésére

Újabb cikkünk a témában:

2021 végén megnyithatja kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert új, öthektáros komplexuma, a Pannon Park, központi építményével, a Biodómmal, aminek magas színvonalú befejezéséhez - mint az InfoRádiónak az állatkert főigazgatója, Persányi Miklós elmondta - még hiányzik 20 milliárd forint. De van egy másik lehetőség is.

Az építési és gépészeti munkákkal már 75 százalékos készültségben van az állatkerti Pannon Park központi építménye, a Biodóm - mondta el az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- ás Növénykert főigazgatója. Mint Persányi Miklós rámutatott, ez év végére 28 milliárd forintra rúg majd a beruházási számla, pontosabban az elköltött összeg.

"Rengeteg munka van még hátra, az építési-szerelési tennivalókból is jó néhány, de utána az épület berendezése, növényesítése, az állatállomány biztosítása, szállítása, betelepítése, egyes állat- és növényegyedek megvásárlása hatalmas feladat. Például 13 ezer növényegyed kerül majd az épületbe, száznál is több a 6 méternél magasabb egyed. Ezek komoly kihívást jelentenek."

Nem kevésbé fontos - mint folytatta - az épület szolgáltatási részéhez szükséges felszerelések, berendezések beszerzése, legyenek ezek a vendéglátás eszközei vagy közönséginformációs rendszerek, illetve rendezvényekhez szükséges és oktatási eszközök.

Végül parkosítani kell még 6 hektárnyi területet, ami szintén a projekt területéhez tartozik.

"Azt a többlet területet is parkosítjuk, ami az eredeti költségbecslésnél még nem állt az állatkert rendelkezésére,

tehát nem is terveztek rá teendőket. Ez 13 ezer négyzetméternyi plusz terület" - ismertette Persányi Miklós.

Az összköltségről szólva elmondta, a minden feladatot megoldó, teljes körű, magas minőségben elkészülő Pannon Park 20 milliárd forintnyi extra forrást igényel az eddig jóváhagyottak felett.

"Amennyiben olyan döntés születik az illetékesek részéről, hogy egyes elemeket ne számítsunk, ebből az összegből kivonhatók,

például a kerítésen kívüli munkák vagy a hullámvasút esetében egy alacsonyabb minőségű, pusztán technikai helyreállítás."

A jelenleg érvényes, 2017 májusi kormányhatározat 43,7 milliárd forint forrást irányzott elő, ebből 6,6 milliárdnyi lekötetlen, elköltetlen forrás van, de ha minden tervezett szolgáltatást megvalósító, látványos intézményt hoznának létre, ez korántsem lesz elegendő - mondta az állatkerti főigazgató, Persányi Miklós.

A műszaki lehetőségek szerint 2021 végén megnyílhat a létesítmény, de ehhez el kell eldönteni, rendelkezésre bocsátják-e a pluszpénzt, vagy lejjebb engednek-e a tartalomból.

Egy fedett park állatokkal és növényekkel

Százötven állatfaj több ezer egyedét tekinthetik majd meg a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykert fedett állat- és növényparkjában - mondta az InfoRádiónak az állatkert szóvivője. Hanga Zoltán hozzátette: a Biodómban kap helyet a Pannon-tenger akvárium is, amelynek legfőbb látványossága egy több mint kétmillió literes cápamedence lesz.

Lesznek nagytestű, látványos fajok, ide költöznek például az elefántok, lesznek orrszarvúak, trópusi medvék, bonobók, sokféle hüllő, kétéltű és madár társaságában. Mindezekről és az akváriumi részről beszélt Hanga Zoltán - a részleteket a cikk végén meghallgathatják.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Fővárosi Állatkert - Pannon Park, Biodóm építése
 
Fővárosi Állatkert - Pannon Park, állatvilág
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018