eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egyeztetne a kormánnyal a főváros a fejlesztésekről - a nap hírei

A kormány elkötelezett a főváros fejlesztése iránt - jelentette ki az illetékes államtitkár. Kormányzati és szakmai közmegegyezést sürget a lakáspolitikáról a nemzeti bank elnöke. Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A nap legfontosabb hírei január 13-án.

Budapest nem lesz a következő évek vesztese, a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése iránt- jelentette ki a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs az InfoRádióban azt mondta: nem igaz, hogy a kormány nem juttatna európai uniós forrást Budapestnek. A főváros brüsszeli főképviselője szerint ugyanakkor a kormány december 10-én Brüsszelben bemutatott javaslatai megteremtenék a lehetőségét, hogy elvegyék a forrásokat. Karácsony Gergely főpolgármester egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a kérdésben.

Kormányzati és szakmai közmegegyezést sürget a lakáspolitikáról a nemzeti bank elnöke.Matolcsy György a növekedés.hu-n közzétett írásában fenntarthatatlannak minősíti a mai lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzetet, amely az elégtelen új lakáskínálat mellett kizárólag a kereslet élénkítésére törekvő családpolitikai intézkedésekre koncentrál.

A Moody's szerint a külső növekedési környezet romlása miatt negatív hitelképességi kilátással kezdik az évet a közép- és kelet-európai uniós gazdaságok.A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett előrejelzésében hangsúlyozza: Magyarország egyéni, befektetési ajánlású államadós-osztályzatának kilátása ugyanakkor változatlanul stabil.

A magyarok ma is sorsközösségként élik meg uniós tagságukat, európai helyzetüket - jelentette ki a köztársasági elnök. Áder János a diplomáciai testületnek adott budapesti fogadáson hangsúlyozta: a magyarok Európa legszebb hagyományának tartják, hogy minden ország a saját tapasztalatával és nemzeti céljaival, az európai értékeket elfogadva közösen formálja a jövőt.

Letette a hivatali esküt az Európai Bizottság új testülete az Európai Unió Bírósága előtt. Ursula von der Leyen elnök és a testület tagjai kötelezettséget vállaltak arra, hogy tiszteletben tartják az uniós szerződéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját, feladataik ellátásakor függetlenek maradnak, és az unió általános érdekében járnak el.

Az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását az országos főállatorvos, miután Komárom-Esztergom megyében megjelent a madárinfluenza. Egy Ács melletti telepen több mint 52 ezer pulykát ölnek le a járvány miatt.

Közveszélyokozás gyanúja miatt nyomoz az óbudai tűzesettel összefüggésben a rendőrség.Vasárnap este Budapest 3. kerületében tűz ütött ki egy házban, amely több lakó- és melléképületre is átterjedt. A tűzvizsgáló elsődleges véleménye alapján az esetet szabálytalan kályhabekötés okozhatta.

Elrendelte a kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás egyik gyanúsítottjának letartóztatását a Kaposvári Járásbíróság. A gyanú szerint a 17 éves fiú szórakozásból többször megverte, ütötte, rúgta intézeti nevelt társát. A december 29-ei esetet a gyanúsított bűntársa vette videóra és a felvételt később megosztotta az egyik közösségi oldalon.

Szlovákiában megkezdődött a 2 évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság bűnvádi perének főtárgyalása. A vádirat 6 vádpontot tartalmaz: Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásán kívül egy másik, korábban elkövetett gyilkosságot, illetve többrendbeli engedély nélküli fegyvertartást.

Ukrajnában aláírta az államfő a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekért elítéltek nyilvántartásáról szóló törvényt. A kijevi igazságügyi tárca által vezetett listára a pedofília miatt elítéltek adatai, köztük az elkövetett bűncselekményük és a lakcímük kerül fel. Az adatokat a hatóságok mellett az oktatási és egészségügyi, valamint a gyermekekkel foglalkozó szociális intézmények is megkaphatják.

Az Egyesült Királyságban hozzájárult az uralkodó, hogy Harry herceg és Meghan hercegnő a jövőben önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen. II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia múlt szerdán jelentette be, hogy feleségével együtt visszalép a királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől.

Összesen 11 Oscar-jelölést kapott a Joker című film. Az amerikai filmakadémia most jelentette be 24 kategóriában a jelöléseit. 10-10 kategóriában esélyes a díjra Az ír című maffiaeposz, az 1917 című első világháborús dráma és a Volt egyszer egy Hollywood című alkotás. A legjobb nemzetközi film kategóriájának szűkített, tízes listáján szerepelt az Akik maradtak című magyar film, amely végül nem kapott jelölést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×