INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

budapest

uniós forrás

fürjes balázs

jávor benedek

HÉV-szerelvény indul a Batthyány téri végállomásról 2015. augusztus 9-én. A mai naptól újra teljes vonalán közlekedik az 5-ös, szentendrei HÉV.

Fürjes Balázs: Budapest nem lesz a következő évek vesztese

Infostart / InfoRádió

A 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban is elég közösségi forrás juthat Budapestnek – cáfolta a Népszava értesüléseit a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs kiemelte: a HÉV-vonalak rekonstrukciója mellett más projektek esetén is számíthat a főváros uniós támogatásokra. Jávor Benedek ugyanakkor úgy látja, megnyílhat az út az előtt, hogy Budapest elől a forrásokat el lehessen terelni.

Nem igaz, hogy a kormány azt tervezi, Budapestnek ne jusson európai uniós forrás. Semmiféle ilyen kormányzati döntés nem született, ilyen előterjesztés sincs – mondta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázst azok után kereste meg az InfoRádió, hogy a Népszava azt írta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium prezentációja szerint a következő finanszírozási időszakban a főváros uniós fejlesztési források nélkül maradhat.

Az államtitkár szerint nem is lehet ilyen döntés, mert a tagállamok még egyezkednek egymással és a bizottsággal, hogyan nézzen ki a 2021–2027-es költségvetés. A tagállamok és Brüsszel vitatkoznak arról, hogy mik legyenek a felhasználás szabályai.

Elkötelezettek vagyunk Budapest fejlesztése iránt, a főváros nem lehet csatatér

– emelte ki Fürjes Balázs, aki szerint jó néhány gesztust tett már a kormány a főváros új vezetése felé és több kérdésben meg tudtak egyezni.

Megemlítette, hogy 2010 és 2020 között több ezer milliárd forintnyi uniós forrást lehetett felhasználni Budapesten a kormány döntésének következtében. Példakánt említette a 1-es és 3-as villamos felújítását, a fonódó villamoshálózatot, új villamosok és trolibuszok beszerzését.

Az államtitkár jelezte, hogy 2021–2027-re is vannak már hatályos kormányzati döntések, amelyek kimondták, hogy bizonyos projekteknek uniós forrásban kell részesülniük.

Ezek közül a legjelentősebb a HÉV teljes körű felújítása:

a sínek és állomások megújulnak, és új járművek közlekednek majd a vonalakon.

Amíg nem döntenek a költségvetésről, addig közösen kell küzdeni Brüsszellel és a gazdagabb tagállamokkal azért, hogy a csökkenő büdzséből ne a közép-kelet-európai országok kerüljenek ki vesztesen – emelte ki.

Fürjes Balázs szerint ha megvan a költségvetés és a pénz felhasználásának szabálya, akkor is egyeztetések és sokszor késhegyig menő viták folynak, olykor kormányzaton belül is, a különböző tárcák más elképzelésekkel rendelkeznek. A kormány szándéka, hogy a következő ciklusban a soroksári Duna-ág revitalizációjára komoly összeget költsön uniós forrásból – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, megállapodtak abban, hogy a kormány az Egészséges Budapest program keretében, a főváros javaslatát is figyelembe véve a következő öt évben 50 milliárd forinttal támogatja a kerületi járóbeteg-ellátások fejlesztését. Szerdán egyeztetnek a fővárossal, várják a javaslatokat, hogy a kormány az idei 10 milliárdot odaadhassa, és mely kerületi rendelőintézetek építkezéseit, eszközbeszerzéseit lehet ebből támogatni.

Budapest nem lesz a következő évek vesztese

– hangsúlyozta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Fürjes Balázs
 
Jávor Benedek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018